ZMA, çinko, magnezyum aspartat ve B6 vitamininden oluşan doğal bir mineral takviyesidir . ZMA veya diğer adıyla çinko magnezyum aspartat, sporcular, vücut geliştiriciler ve spor meraklıları arasında popüler bir takviyedir.


ZMA Ne İçin Kullanılır?



Çinko, bir dizi hayati biyokimyasal süreçte yer alan temel bir eser elementtir ve 300'den fazla enzimin aktivitesi için gereklidir. Çinko, bağışıklık sisteminizi ve kaslarınızı destekler. Magnezyum metabolizma ve kas sağlığında rol oynar ve uykuyu yönetmeye yardımcı oldupu bilinmektedir. B6 enerjiyi artırabilir. Magnezyum, birçok hücresel reaksiyonda temel bir rol oynayan her yerde bulunan bir elementtir. 300'den fazla metabolik reaksiyon, bir kofaktör olarak magnezyum gerektirir.  Sporcularda, muhtemelen antrenman sırasında artan terleme veya diyetlerindeki yetersiz alım nedeniyle çinko ve magnezyum düzeylerinin daha düşük olduğu bildirilmiştir. Ek olarak çinko ve magnezyum takviyesinin direnç antrenmanı yapan sporcular üzerinde olumlu etkileri olduğu bildirilmiştir. B6 vitamini de suda çözünen bir vitamin, nörotransmitter yapımı ve besin metabolizması gibi işlemler için gereklidir.


İlginizi Çekebilir:  DIESEL PP AGILITY LADDER



Teorik olarak çinko ve magnezyum takviyesi anabolik hormonal profilleri iyileştirebilir, katabolizmayı azaltabilir, bağışıklık durumunu iyileştirebilir ve/veya direnç eğitimine adaptasyonları iyileştirebilir. Yapılan bir araştırma ZMA takviyesinin testosteron, IGF-1 ve kas gücünde önemli artışları desteklediğini bildirdi. Ancak hala üzerinde birden fazla araştırma yürütülen bir konudur ve güncelliğini korumaktadır.



Üreticiler, bu üç besin maddesinin düzeylerini artırmanın testosteron düzeylerini artırmaya , egzersizin iyileşmesine yardımcı olmaya, uyku kalitesini iyileştirmeye ve kas ve güç oluşturmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor.



ZMA Ve Atletik Performans


ZMA takviyelerinin atletik performansı arttırdığı ve kas inşa ettiği iddia edilmektedir. Bu minerallerden herhangi birinin eksikliği, kas kütlesini etkileyen bir hormon olan testosteron ve hücre büyümesini ve iyileşmesini etkileyen bir hormon olan insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1) üretiminizi azaltabilir. birçok sporcunun çinko ve magnezyum seviyeleri düşük olabilir ve bu da performanslarını tehlikeye atabilir. Düşük çinko ve magnezyum seviyeleri, katı diyetlerin veya ter veya idrara çıkma yoluyla daha fazla çinko ve magnezyum kaybetmenin sonucu olabilir. Şu anda, ZMA'nın atletik performansı iyileştirip iyileştirmediğini araştıran sadece birkaç çalışma vardır.


İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-028 BOSU BALL DENGE TOPU


Bu çalışmalara şöyle bir göz atmak gerekirse;



27 futbolcuda yapılan 8 haftalık bir çalışma, günlük bir ZMA takviyesi almanın kas gücünü, fonksiyonel gücü ve testosteron ve IGF-1 düzeylerini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.



Bununla birlikte, direnç eğitimi almış 42 erkekte yapılan 8 haftalık başka bir çalışma, günlük ZMA takviyesi almanın, plaseboya kıyasla testosteron veya IGF-1 düzeylerini yükseltmediğini buldu. Ayrıca, vücut kompozisyonunu veya egzersiz performansını iyileştirmediği görülmüştür.



Dahası, düzenli egzersiz yapan 14 sağlıklı erkekte yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca her gün ZMA takviyesi almanın toplam veya serbest kan testosteron düzeylerini yükseltmediğini göstermiştir.





ZMA'nın atletik performansı iyileştirdiğini bulan çalışmanın yazarlarından birinin, özel ZMA takviyesini üreten şirkette mülkiyet sahibi olduğunu belirtmekte fayda vardır. Aynı şirket, çalışmanın finanse edilmesine de yardımcı oldu, bu nedenle bir çıkar çatışması olabilir.


Bireysel olarak hem çinko hem de magnezyumun kas yorgunluğunu azalttığı ve testosteron seviyelerini yükselttiği veya egzersize bağlı testosteron düşüşünü önlediği gösterilmiştir, ancak birlikte kullanıldıklarında daha faydalı olup olmadıkları belirsizdir.


İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-021 PİLATES BANDI

ZMA Faydaları

Bağışıklık sistemini destekler


Çinko, magnezyum ve B6 vitamini, bağışıklık sağlığınızda kilit rol oynar. Örneğin çinko, birçok bağışıklık hücresinin gelişimi ve işlevi için gereklidir. Aslında, bu minerali takviye etmek enfeksiyon riskinizi azaltabilir ve yara iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu arada, magnezyum eksikliği , yaşlanmanın ve kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumların önemli bir itici gücü olan kronik iltihaplanma ile bağlantılıdır. Tersine, magnezyum takviyeleri almak, C-reaktif protein (CRP) ve interlökin 6 (IL-6) dahil olmak üzere iltihaplanma belirteçlerini azaltabilir.

Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur


Çinko ve magnezyum, diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini kontrol etmelerine yardımcı olabilir. 1.360'tan fazla diyabetli insanda yapılan 25 çalışmanın analizi, çinko takviyesi almanın açlık kan şekerini, hemoglobin A1c'yi (HbA1c) ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini azalttığını gösterdi. Aslında, çinko takviyesinin, uzun vadeli kan şekeri seviyelerinin bir belirteci olan HbA1c'yi, popüler bir diyabet ilacı olan metformine benzer bir dereceye kadar düşürdüğünü buldu.  Magnezyum ayrıca, şekeri kanınızdan hücrelere taşıyan bir hormon olan insülini kullanma yeteneğini geliştirerek diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir. Aslında, 18 çalışmanın analizinde, diyabetli kişilerde magnezyum, açlık kan şekeri düzeylerini düşürmede plaseboya göre daha etkiliydi. Ayrıca diyabet geliştirme riski taşıyanlarda kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttı.


Uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir


Çinko ve magnezyum kombinasyonu uyku kalitenizi artırabilir. Araştırmalar, magnezyumun vücudunuzun sakin ve rahat hissetmesine yardımcı olmaktan sorumlu olan parasempatik sinir sistemini harekete geçirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu arada, çinko takviyesi , hem insan hem de hayvan çalışmalarında gelişmiş uyku kalitesi ile ilişkilendirilmiştir. Uykusuzluk çeken 43 yaşlı yetişkin üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma, çinko, magnezyum ve uyku-uyanıklık döngülerini düzenleyen bir hormon olan melatonin kombinasyonunun günlük olarak alınmasının, plaseboya kıyasla insanların daha hızlı uykuya dalmasına ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olduğunu gösterdi.


Ruh halinizi yükseltebilir


Her ikisi de ZMA'da bulunan magnezyum ve B6 vitamini ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Yaklaşık 8.900 yetişkinde yapılan bir çalışmada, en düşük magnezyum alımına sahip 65 yaşın altındakilerin depresyon geliştirme riskinin %22 daha yüksek olduğu bulundu.  23 yaşlı yetişkinde yapılan 12 haftalık bir başka çalışma, günde 450 mg magnezyum almanın depresyon semptomlarını bir antidepresan ilaç kadar etkili bir şekilde azalttığını gösterdi. Birkaç çalışma, düşük kan seviyelerini ve B6 vitamini alımını depresyona bağladı. Bununla birlikte, B6 vitamini almak bu durumu önlemiyor veya tedavi ediyor gibi görünmüyor.

ZMA yan etkileri nelerdir?


Şu anda, ZMA ile takviye ile ilgili hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Bununla birlikte, ZMA orta ila yüksek dozlarda çinko, magnezyum ve B6 vitamini sağlar. Yüksek dozlarda alındığında, bu besinlerin aşağıdakileri de içeren yan etkileri olabilir.


Çinko: mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, mide krampları, bakır eksikliği, baş ağrısı, baş dönmesi, besin eksiklikleri ve azalmış bağışıklık fonksiyonu.



Magnezyum: mide bulantısı, kusma, ishal ve mide krampları



B6 Vitamini: Ellerde veya ayaklarda sinir hasarı ve ağrı veya uyuşma



Bununla birlikte, etikette listelenen dozu aşmazsanız bu bir sorun olmamalıdır. Ayrıca hem çinko hem de magnezyum, antibiyotikler, diüretikler (su hapları) ve tansiyon ilaçları gibi çeşitli ilaçlarla etkileşime girebilir. Herhangi bir ilaç alıyorsanız veya hamileyseniz veya emziriyorsanız, ZMA takviyesi almadan önce sağlık uzmanınızla görüşün. Ayrıca, etikette listelenen önerilen dozdan daha fazla ZMA almaktan kaçınmalısınız.



ZMA, çinko, magnezyum ve B6 vitamini içeren bir besin takviyesidir. Atletik performansı iyileştirebilir, ancak mevcut araştırmalar karışık sonuçlar gösteriyor. Ayrıca, ZMA'nın kilo vermenize yardımcı olabileceğine dair hiçbir kanıt yoktur. Bununla birlikte, bireysel besinleri, kan şekeri kontrolünü, ruh halini, bağışıklığı ve uyku kalitesini iyileştirme gibi sağlık yararları sağlayabilir. Bu gibi takviyeleri düzenli kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.


İlginizi Çekebilir: 


Kas Hacmi Nasıl Arttırılır?

Kas Kaybı Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Spor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları


Ürünlerimizi İncelediniz mi?