Bu yazımızda birçok kişiyi ilgilendiren kas kaybı; diğer adıyla atrofi hakkında merak edilen konulara değineceğiz. Kas kaybı neden olur, kas kaybı belirtileri, kas kaybının zararları, kas kaybı nasıl telafi edilir, kas kaybını geri kazanmak, kas kaybını önleyen besinler gibi kas yıkımı hakkında merak ettiğiniz tüm konuları yazımızda bulabilirsiniz. İyi okumalar!

 

Kas kaybı nedir?

Kas kaybı, çeşitli nedenlere bağlı olarak bedenin katabolik faza geçmesi ve kas kütlesini metabolizma etmesi sonucunda kas yapısının ağırlığının azalmasıdır. Kas yıkımı birçok sebeple gelişebilir. Vücudumuzdaki tüm hücreler gibi kas hücreleri de yapım ve yıkım süreçlerinin gerçekleştiği bir metabolizmaya sahiptir. İşte bu metabolizma sürecinde yapım olayları zarar görür ve yıkım olayları hızlanırsa ''katabolizma'' yani ''yıkım'' ortaya çıkar. Katabolik olaylar, kas hücrelerinde genelde yapı malzemesi olarak depolanmış olan protein moleküllerinin parçalanması sonucu ortaya çıkar. Buna kısaca ''kas yıkımı'' veya ''atrofi'' denmektedir.

 

Bu Ürün İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5105 MULTI POSITION BENCH

Kas kaybı neden olur? / Kas kaybı belirtileri


Yukarıda da belirttiğimiz gibi kas kaybı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Kas kaybına neden olabilecek yaygın nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; işte kas kaybı nedenleri:

 

·      Fiziksel hareket azlığı ya da aşırı egzersiz yapmak,

·      Kötü ve yetersiz beslenme,

·      Yoğun metabolik ve mental stres,

·      Yetersiz ve kalitesiz uyku.

 

Tüm bu nedenler kas yıkımına sebep olabilmektedir. Elbette yaşlılık ile görülen kas kaybı, ciddi hastalıklar sırasında yaşanan kas kaybı, sakatlıklar sırasında yaşanan kayıpları gibi farklı nedenler de söz konusudur. Tüm kas kaybı nedenleri, ancak sebep odaklı çözülebilir.

 

Kas kaybı neden olur konusunu açıkladıktan sonra kas kaybı yaşadığınızı nasıl anlarsınız, bir bakalım. Kas kaybı belirtileri olarak da sayılabilecek bu durumlar; kol veya bacaklarınızdan birinin diğerinden daha belirgin şekilde küçük olması, bir uzuvda belirgin zayıflık yaşamak, çok uzun zamandır fiziksel olarak etkin olmamak olarak sıralanabilir. Kas yıkımı belirtileri yaşadığınızı veya normal bir şekilde hareket edemediğinizi düşünüyorsanız bir hekime başvurmanız gerektiğini unutmayın.

 

Bu Ürün İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5106 ADJUSTABLE WEB BOARD

 

Kas kaybının zararları


Buraya kadar kas kaybı nedir, kas kaybı neden olur, kas kaybı belirtileri gibi atrofi ile ilgili merak edilen konuları açıkladık. Peki kas kaybının zararları nelerdir? Kas yıkımı nedeni ne olursa olsun, vücudumuza ve genel sağlığımıza çeşitli zararlar verebilir. Farklı nedenlerle gelişen kas kayıpları; derinin gevşemesi ve sarkması, zaman içinde yeniden kilo alımı, organların yıpranması, kan değerlerinin değişmesi (düşük şeker, yüksek kolesterol vb.), vücutta ağrıların oluşması gibi tablolar oluşturabilir ve birçok ciddi hastalığa davetiye çıkarabilir. Bu yüzden kas kaybının önlenmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Kas kaybı nasıl önlenir?

 

Kas kaybının zararları göz önünde bulundurulduğunda kas kaybını geri kazanmak daha fazla önem kazanmaktadır. Peki kas kaybı nasıl telafi edilir? Kas kaybını geri kazanmak ile kas kaybını önlemek için benzer durumlar gözetilmelidir. Bu yüzden kas kaybını önlemek için bazı sağlıklı yaşam önerilerini sizlerle paylaşacağız. İşte kas kaybı nasıl önlenir sorusuna yanıt olabilecek bazı tavsiyeler:

 

Dengeli ve yeterli beslenin: Kas kaybı kötü ve yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişebilir. Yetersiz beslenmek özellikle diyet yapan bireylerde karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden kilo vermek için yapılan kalori kısıtlaması, abartılmamalıdır. Kalori açığını abartmak bedeninizi strese sokarak kas kaybını arttırabilir.

 

Stres kontrolünü öğrenin: Metabolik ve mental stres, bedenimizi ''savaş ya da kaç'' moduna geçirmektedir. Bu mod hayatta kalmak içindir, bu yüzden enerji üretimine odaklanır. Vücudunuz aşırı strese maruz kaldığında enerji üretmek için kas yıkımına başvurabilir. Bu yüzden stres kontrolünü iyi yapmanız ve kötü yaşam şartlarından kaçınmanız gerekir.

 

Dengeli ve düzenli egzersiz yapın: Çok fazla egzersiz yapmak bedeninizde metabolik stres oluşturur. Bu da kas kütlenizin küçülmesine yol açacaktır. Benzer şekilde hareketsiz bir yaşam sürmek de kas gelişiminin yavaşlamasına ve durmasına, yaşa bağlı olarak kas kaybının artmasına neden olabilir. Bu yüzden bedeninize uygun egzersizleri yeterli sürelerde yapmalı, dinlenmeye de gereken önemi vermelisiniz.

 

Yeterli ve kaliteli uyuyun: Kas gelişimi için gerekli hormonların salınımı için kaliteli ve iyi bir uyku olmazsa olmazdır. Bu yüzden yetişkinler için ideal uyku süresi olan 7-8 saati ihmal etmemeli ve karanlık, sessiz ortamlarda kaliteli uyku uyumalısınız. 

 

Bu Ürün İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5104 FLAT BENCH

 

En kaliteli ve uygun spor ekipmanları için Alpha Sportive!

 

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap veriyor! Bilgi almak için hemen tıklayın: Alpha Sportive

 

 

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?