Günümüzden birçok kişi tarafından vücut geliştirme sporu sevilerek yapılmaktadır. Ancak her vücut geliştirmecisi aynı yolu tercih etmemektedir. Bazı kişiler çeşitli takviyelerle kas kütlesinin gelişimini tetiklemeyi tercih etmektedir. Bazı kişiler ise tamamen doğal yollarla, herhangi bir steroid içeren takviye kullanmadan sadece egzersizlerle kas gelişimi için çalışmaktadır.


Doğal vücut geliştirme, herhangi bir iğne-doping-steroid madde kullanılmadan gelişimin azami derecede yavaş olduğu ama süreçten bir o kadar keyif alınıldığı bir süreçtir.


Burada doğal demek; sporcunun sentetik testosteron ve türevleri, kimyasal (legal olmayan) performans arttırıcı ve yağ yakıcıları ve anabolik steroidleri hayatında hiç kullanmamış olması demektir.


Burada bahsedilen “takviye” dopinglerdir. Doğal vücut geliştirmeciler de normal şekilde gıda takviyeleri almaktadır. Ancak steroidler gıda takviyesi değildir. Günümüzde oldukça zor ve nadir bir vücut geliştirme alandır. Bu yüzden doğal vücut geliştirme yapan sporcular oldukça ilgi görmektedir.


Hem doğal vücut geliştirme hem de gelişmiş vücut geliştirme, mümkün olduğu kadar çok kas tutarken ve simetrik, çizgili bir fiziğe sahipken vücut yağını en aza indirmekle ilgilidir. Steroidler bunu başarmayı çok daha kolay hale getirebilir, ancak onlarsız en üst düzey bir fiziğe ulaşmak kesinlikle mümkündür. 


İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5108 UTILITY BENCH 


Doğal Vücut Geliştiriciler için Kalori Yönergeleri 


Bir vücut geliştirme şovu için diyet yapmak , gelişmiş olsanız da olmasanız da temelde aynıdır. Temel fark, kasları korurken vücut yağını kaybetmek için kendinize daha fazla zaman tanımak istemenizdir, çünkü bilindiği gibi bazı ilaçlar yağ kaybetme aşamasını hızlandırabilir. Burada herhangi bir ilaç kullanılmadığı için tabii ki sonuçları görmek için süre farkı olmaktadır.


Bu noktada, en baştan başlamanız gerekecektir.  Kilonuzu korumak ve sorumlu bir oranda kilo vermek ve almak için kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu bulmalısınız. Bunu yaparken düşünmeniz gereken şey, hem çok kilo almamak, hem yağdan kaybetmek, hem de kaslarınızı kaybetmemek olmalıdır. Kesin kalori ihtiyaçlarınız muhtemelen bir beslenme uzmanı veya diyetisyen veya koç tarafından belirlenmelidir. En ufak bir hata payı bile, podyumda gümüş veya altın alan doğal bir vücut geliştirici arasındaki fark olabilir. Ek olarak, yarışma hazırlığı sırasında metabolizmanız değişecek ve sonuç olarak kalori ihtiyaçlarınız haftadan haftaya değişebilir.


İlginizi Çekebilir: DIESEL FITNESS DENGE TOPU


Denge Çok Önemlidir


Doğal vücut geliştiriciler için daha da önemlisi, yavaş ve düzenli kilo değişiklikleri, özellikle diyet yaparken, kaybettiğiniz testosteron miktarını azaltır . Kilo verdiğinizde, bir miktar yağsız kas kütlesi tuttuğu için bir miktar testosteron da kaybedersiniz . Vücut geliştirmenin amacı, genellikle protein takviyesi veya testosteron güçlendiriciler alarak gerçekleştirilen bu etkiyi azaltmaktır . Doğal vücut geliştirme yarışmalarında ikincisine izin verilmez. Bu hayati hormon, gücü desteklemeye yardımcı olur , kas tutulmasını artırır ve yağ dağılımını kontrol eder.  Bu nedenle, yarışırken çok fazla testosteron kaybetmediğinizden emin olmak önemlidir.


Doğal Vücut Geliştiriciler için Makrobesin Gereksinimleri

 

Kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu öğrendikten sonra, bunları üç makro besin maddesine, yani protein, karbonhidratlar ve yağlar olarak ayıracaksınız. Genel kural, kas kütlesini korumaya yardımcı olmak, spor salonu için enerji sağlamak ve toplam kaloriyi minimumda tutmak için yüksek proteinli, yüksek karbonhidratlı ve düşük yağlı bir diyet uygulamaktır. Kalori ihtiyaçlarınız değiştikçe, makrobesin yüzdeleriniz,  harcadığınız enerji miktarına kıyasla ne kadar yiyecek aldığınıza uyum sağlamak için değişecektir. Çoğu doğal vücut geliştiricisi, kas tutulmasını desteklemek için proteini mümkün olduğunca yüksek tutarken, genellikle karbonhidrat alımını zamanla azaltır.


İlginizi Çekebilir: DIESEL DELİKLİ MAT 1,5 CM


Protein 


Protein, doğal vücut geliştiriciler için kesinlikle hayati önem taşır çünkü kalori açığıyla yemek yerken kasları geliştirmeye yardımcı olur. Kilo verdiğinizde, bunun bir kısmı yağdan, bir kısmı da yağsız kas kütlesinden gelir. Çalışmalar, toplam kalorilerini kesen kişilerin, vücut ağırlığının kilogramı başına 2,2 gramdan fazla protein yiyerek kaybedilen kas kütlesini azaltabileceğini göstermiştir. Protein aynı zamanda kalorileri kesen ve gece yarısı atıştırmasından kaçınmaya çalışan insanlar için hayati önem taşıyan en doyurucu makro besindir.


Karbonhidratlar


Karbonhidratlar vücudunuzun tercih ettiği enerji kaynağıdır, ancak aynı zamanda bölücü bir makro besin haline geldiler. Ancak tartışma, birçok insanın kompleks karbonhidratlara (tam tahıllar ve sebzeler) kıyasla besin değeri olmayan basit karbonhidratları (hamur işleri, şekerlemeler ve beyaz buğday makarna ve ekmek) tüketmesinden kaynaklanmaktadır. Başka bir deyişle, nicelikten çok niteliktir. Proteinin mümkün olduğu kadar yüksek kalmasını isteyeceğinizden, kalorilerde bir azalma büyük olasılıkla karbonhidratlardan ve yağlardan gelecektir. Ancak doğal vücut geliştirme hazırlığınızın başlangıcında, karbonhidrat alımınızı da yüksek tutmak isteyeceksiniz. İlaç kullanan vücut geliştiriciler üzerinde yapılan araştırmalar, bu stratejinin, muhtemelen karbonhidratların kan şekeri üzerindeki etkileri nedeniyle, hazırlık boyunca kalori hedeflerinize ulaşmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Ancak karbonhidratları azaltmak spor salonunda performansın düşmesine neden olabilir. Bunu önlemek için ne yazık ki yapabileceğiniz çok az şey var. Vücudunuzun uzun antrenman periyotları sırasında karbonhidratlara ihtiyacı vardır ve onlar olmadan, makarna kaselerini yerken yapabileceğiniz kadar çok bench press tekrarı yapamazsınız. 


Yağlar 


Diyet yağı genellikle şeytanlaştırılır, çünkü kalori açısından daha yoğundur, karbonhidrat ve yağda sadece dört ile karşılaştırıldığında, maddenin bir gramı dokuz kalori içerir. Ancak vücut geliştirmedeki önemi küçümsenemez. Başlamak için, yağ hormonal fonksiyona yardımcı olur. Testosteronun yaptığı tüm önemli şeyleri hatırlıyor musunuz? Bunların hiçbirini yağsız yapamaz. Sadece yağ içeren yiyecekleri yemek yerine, tahıllar ve etler gibi diğer yiyecekler yoluyla yağları yemek en iyisidir. Et, yumurta ve mercimek  gibi yiyecekleri yiyerek yağ hedefinize hızla ulaştığınızı göreceksiniz .


Doğal Vücut Geliştiriciler için Mikro Besinler

 Mikro besinler, el-göz koordinasyonundan kas yorgunluğunu azaltmaya kadar vücut fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olan gıdalardaki vitamin ve minerallerdir . Bunlar ne kadar önemli olsa da, vücut geliştiriciler diyet yaparken birkaç önemli konuda, yani spor salonunda performansı artırmaya yardımcı olan demir ve D Vitamini, eksik olabilir çünkü şov için zamanında yağ yakmak için diyetlerinden yiyecekleri kesmeye başlarlar.


Hepsini derinlemesine incelememiz için çok fazla mikro besin var, ancak özellikle üçünü arayacağız.

Birincisi demir. Demir atletik performansı destekler, ancak aynı zamanda yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmak için ihtiyacınız olan besindir. Ayrıca demir eksikliği, performansın düşmesiyle birlikte kalp sorunlarına, nefes darlığına ve soluk/sarı cilde yol açabilen besin eksikliği anemisine de yol açabilir. Spor yapmak demir depolarımızın çoğunu tükettiği için sporcular zaten yüksek bir anemi riski altındadır. Erkekler günde en az 8.7 mg, kadınlar ise 14,8 mg demir hedeflemelidir.


Diğer ikisi, D Vitamini ve Çinko'dur , çünkü bu iki besin, vücudunuzun testosteron üretimini teşvik etmek için ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Bu iki besinden yoksunsanız, vücudunuz ağırlık kaldırmak ve diğer "görevleri" gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu testosteron miktarını üretemez.


Birçok doğal vücut geliştirme liginde farklı yasaklı madde listeleri bulunduğundan, protein tozlarından yağ yakıcılara, kreatin , t0 antrenman öncesi aldığınız takviyelerin sizi diskalifiye ettirebilecek hiçbir şey içermediğinden emin olmalısınız. Vücut geliştirme, belirli steroidler, hormonlar ve diğer maddeleri alarak daha kolay yapılır. Günün sonunda, herkes sadece kararlılığı ve spor salonunda geçirdiği çok zaman ile ödüllü bir fiziğe sahip olabilir. Eğer doğal vücut geliştirme yolunda ilerliyorsanız, toplam kalori hedefinize ulaştığınızdan emin olun. Tükettiğiniz protein miktarını daima yüksek tutun. Günün sonunda başarıyı yakalayacaksınız!


İlginizi Çekebilir:



Evde Vücut Geliştirme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 


Fıstık Ezmesi Spor Ve Vücut Geliştirmeye Faydaları


Evde Yapılabilecek Göğüs Egzersizleri 



Ürünlerimizi İncelediniz mi?