Bu yazımızda core bölgesi nedir, merkez bölge nedir, core antrenmanları, core bölgesi nasıl geliştirilir gibi konulara değinilecektir. Core bölgesi yaşam kalitemiz için en önemli bölgedir. Core bölgesinin yeteri kadar güçlü olmaması duruş bozukluklarına sebebiyet verebilir. Core bölgesi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

 

Core bölgesi nedir?

 

Her şeyden önce core bölgesi nedir sorusunu cevaplayalım. Core bölgesi yani merkez bölge tüm hareketlerin başlangıç noktası olarak bilinen, vücut ağırlık merkezini içine alan, vücudumuzu dengeleyen kasların bir araya gelmesiyle oluşan ve postürümüzü belirleyen kompleks bölgedir. Core bölgesi bel, kalça ve karın kaslarından oluşmaktadır. Bu kaslar genel olarak gövdeyi ve gövde iskeletini bir arada tutmaktadır. Tüm hareketlerin başlangıç noktası core bölgesi olduğu için iyi sportif performans ve doğru postür için bu merkez oldukça önemlidir. Core bölgesinin yeteri kadar güçlü olmaması hem duruş bozukluklarına hem de yağlanmaya sebep verecektir.

 
Core bölgesi kasları nelerdir?

 

Core bölgesi kasları terimsel olmayan anlamda; karın kasları, oblik kasları, bel ve boyun arasındaki omurgayı dik tutan diğer kaslardır. Terimsel anlamda core kasları ise; diaphragma, quadratus lumborum, lumbal ekstansörler, paraspinal lokalize derin kaslar, abdominal kaslar ve kalça kaslarıdır.

 

Core dayanıklılığı nasıl test edilir?

 

Siz de evde kendi core dayanıklılığınızı test edebilirsiniz. Evde plank veya şınav pozisyonunda ideal hizalanma noktalarında durun. İdeal duruş sürenizi tutun ve aşağıdaki tabloya göre seviyenizi ölçün;

 

30 saniye altı: Zayıf

30 saniye – 1 dakika arası: Orta

1 - 2 dakika arası: İyi

2 dakikadan üstü: Mükemmel

 

Core bölgesinin güçlü olmasının faydaları nelerdir?

 

Core bölgesinin yeterince güçlü olması birçok avantajı da beraberinde getirecektir.  İşte güçlü bir core bölgesinin bize sundukları;

 

·      Obeziteyi önleyicidir.

·      Fit ve sağlıklı bir vücudun anahtarıdır.

·      Fiziksel dayanıklılığı arttırır.

·      Sportif performansı iyileştirir.

·      Eklem sakatlanmalarından korur.

·      Sağlıklı bir postüre kavuşmayı sağlar.

 

Core bölgesi egzersizleri nelerdir?

 

Birçok egzersiz core bölgesini etkili bir şekilde çalıştırmayı sağlamaktadır. Core bölgesi egzersizlerine örnek verecek olursak; plank, reverse crunch, cobra, bicycle crunch etkili core bölgesi egzersizleri arasındadır. Spor anlamında ise core bölgesini güçlendirmenin en ama en etkili yolu pilatestir. Bu doğrultuda aletsiz veya tercihen aletli pilates önerilir.

 

Core bölgesi egzersizleri yapılırken temel olarak dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Core bölgesi egzersizleri yapmak core bölgesinin etkili bir şekilde gelişmesi için mükemmel egzersizlerdir. Fakat bu egzersizler uygulanırken bilinmesi gerekenler bulunmaktadır. Core egzersizleri yaparken; egzersiz programı kolaydan zora doğru ilerlemeli, egzersizler yapılırken tam konsantrasyon sağlanmalı, programa kısa aerobik aktivite dahil edilmeli, kalça için mobilizasyon çalışılmalı, egzersiz öncesinde kedi - deve ve pelvik translasyon egzersizleriyle spinal bölgeye ulaşılmalı ve pelvik aktivitesi sağlanmalıdır.

 

Core bölgenizi tam anlamıyla güçlendirmek ister misiniz?

 

Bugün core bölgesi nedir ve core bölgesi neden önemlidir gibi soruları cevaplamaya çalıştık. Alpha Sportive olarak sunduğumuz yüksek kalite pilates ekipmanları core bölgenizi güçlendirmenizde size yardımcı olabilir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: Pilates Ekipmanları

 

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?