Bel ağrısı, dünyada en yaygın tıbbi sorunlardan biridir. Birçok kişi bel ağrısı şikayetiyle hastanelere başvurmaktadır.  Bel ağrısı çeşitli yaş gruplarında bazı fiziksel ve kimyasal etkenlere göre şekillenen bir semptomdur. Hemen hemen dünyadaki her birey hayatlarının belirli bir noktasında bel ağrısından şikayetçi olmaktadır. Çünkü insan vücudunun ağırlık merkezi olarak kabul edilebilecek bel bölgesi hassas ve birçok eylemden etkilenebilen bir bölgedir. Birden çok sebebi olduğu söylenebilir. Bazen yanlış hareketler sonucu aniden ortaya çıkabilir. Bazen de bir kazadan, düşmeden veya ağır bir şey kaldırmaktan veya yaşa bağlı omurgadaki dejeneratif değişikliklerden dolayı yavaş yavaş gelişebilir. Bazı durumlarda, inflamatuar bozukluklar veya diğer tıbbi durumlar da bel ağrısına neden olmaktadır. Peki ya bu ağrıya ne iyi gelir? Biraz daha yakından bakalım!


Bel Ağrısı Nedir?


Alt sırt, omurganın bel bölgesi olarak bilinir. Bu bölgenin yapması gereken çok fazla iş vardır. Vücudun ağırlık merkezi olarak kabul edilebilecek olan bu bölge, lomber omurga, tüm üst bedeninizin ağırlığını ve hareketle oluşan biyomekanik stresleri taşıyan bölgedir. Alt sırt bölgesi (bel) ayrıca bağları, tendonları ve kasları içerir. Ligamentler, omurları ve diskleri bir arada tutan güçlü bantlardır. Tendonlar omurlara kasları bağlar. Bu yapılar, omuriliğe zarar verebilecek aşırı hareketi sınırlamaya yardımcı olur. Bu bölgede oluşan fiziksel veya kimyasal problemler, ağrıya sebep olmaktadır. Bel ağrısının çeşitli türleri vardır.


Akut bel ağrısı: Akut bel ağrısı terimi, genel olarak ani başlayan ya da son altı hafta içerisinde görülen bel ağrıları için kullanılan bir terimdir. Ağrı genellikle birkaç gün ile birkaç hafta sürmektedir. Verilere göre bel ağrısı şikayetlerinin %90’I akut bel ağrısıdır.


Kronik bel ağrısı: Bel bölgesinde 3 aydan fazla bir süredir görülen ağrı türüne akut bel ağrısı adı verilmektedir. Bel ağrılarının %10’unu kronik ağrılar teşkil eder. Altta bir sebep olabileceği düşünülerek ileri tetkikler yapılması ve kontrol altında tutulması gerekmektedir.


Akut bel ağrısının birçok sebebi olmakla birlikte %90’dan fazlasının altında mekanik nedenler yatmaktadır. Yani akut bel ağrısına genellikle kas ve iskelet sistemi kaynaklı ağrılar sebep olmaktadır. Ağrının kaynağı belimizi destekleyen kas, tendon (kiriş) ve bağların uygunsuz gerilmesidir. Yapılan yanlış egzersizler, devamlı ağır kaldırmak ve yanlış bir şekilde yapmak akut bel ağrısına sebep olabilir. Bu durum toplumda yaygın olarak belde zorlanma veya belin incinmesi olarak bilinir.

Bel Ağrısı Tanısı Nasıl Koyulur?


Bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurduğunuzda doktorunuz bu ağrıya doğru bir tanı koyabilmek için size ağrınızın karakteri, süresi, sıklığı, artıran ve azaltan durumlar, birlikte olan yakınmalarınız ve başka hastalıklarınızın olup olmadığını soracaktır. Bunlara doğru bir şekilde cevap vermeniz tanı koyulması için çok önemlidir. Bu sorulara verilen yetersiz cevaplar bazı ciddi durumlardaki bel ağrılarına yanlış tanı koyulmasına sebep olabilmektedir. Bunlarla bağıntılı olarak sizden bazı kan ve görüntüleme tetkikleri isteyecektir. İstenebilecek görüntüleme yöntemleri: Direkt röntgen grafileri, Tomografi (CT), Magnetik rezonans görüntüleme (MR) gibi yöntemlerdir.


Bel Ağrısı ile Nasıl Savaşılır?


Öncelikle herhangi bir ağrı çekiyorsanız, onunla yaşamayı öğrenmelisiniz. Hayatınızı daha konforlu bir hale getirmek için yapmanız gereken bazı sorumluluklar olacaktır. Bel ağrısı gibi hem mekanik hem de kimyasal sebepleri olabilecek bir ağrıyla savaşmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Ancak bu ağrıyla savaşırken yapacağınız her aktivite sizin ileriki yaşlarınız için yatırım olacaktır.


Buz veya ısı uygulaması yapın:  Birçok uzman bir seferde 20 dakikaya kadar buz veya soğuk paketleri kullanmanın ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olduğunu söylemektedir. Cildinize zarar vermemek için, vücudunuza koymadan önce her zaman buzu veya soğuk bir paketi ince bir havluya sarın. Isıtma yastığı veya ılık banyo gibi ısının ağrıyı azalttığını da görebilirsiniz. Ani hareket sonucu oluşan ağrılardan sonraki ilk 48 saat içinde buz önerilir; sonra bir buz ve ısı kombinasyonunu deneyebilirsiniz.


Spor Yapın! Bel ağrısı sadece ağır kaldırmaktan oluşan bir problem değildir. Aynı zamanda aşırı kilo, hareketsizlik ve kasların fazla gerilmesi gibi durumlar bel ağrısına sebep olabilmektedir. Hayatınıza düzenli ve doğru bir egzersiz planı eklemek ağrılarınızla savaşmak için yapacağınız en doğru hareket olacaktır. Ağrıyan bölgedeki kaslarınızın esnemesini ve güçlenmesini sağladığınızda hem daha güçlü bir postüre hem de daha az ağrılı bir hayata sahip olabilirsiniz.


Fizik Tedavi Uzmanına Danışın!

Yaşadığınız bel ağrısı aktivitenizi uzun süredir kısıtladıysa, bir rehabilitasyon programı kaslarınızın güçlenmesine ve gündelik yaşantınıza dönmenize katkıda bulunabilir. Profesyonel fizik tedavi uzmanından yardım almanız sizin için iyi olacaktır. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde germe ve güçlendirme egzersizleri uygulatarak, belinize zarar vermeden sağlığınıza katkı sunabilirsiniz.


Masaj: Fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanacak olan manuel tedavi ve doğru bir masaj uygulaması ağrı çektiğiniz bölgedeki kaslarınızı rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak kesinlikle bölgeye ağır baskı uygulayarak, profesyonel olmayan bir masaj uygulamasından kaçınmalısınız. Bu gibi uygulamalar anlık olarak iyi geliyor gibi hissettirse de sonradan kötü etkileri ortaya çıkacaktır.


Yoga: Eğer bel ağrısı 3 ay boyunca ilerlememesine rağmen geçmezse yoganın faydası olabilir. Yoga germe şeklinde bir egzersiz rutini olduğundan kasların koordine çalışmasına katkı sağlayacaktır. Bunun dışında genel germe egzersizleri de faydalı olabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken yoga öğretmeninizin gerçekten tecrübeli ve sizin rahatsızlığınıza yönelik hareketler yaptırmasıdır. Tecrübesiz bir şekilde yoga yaparsanız daha da fazla bel ağrısına sahip olabilirsiniz.


Dengeli Beslenme: Doğru ve düzenli beslenme insan yaşamı için çok önemlidir. Dengeli beslenmek sizi doğru kiloda tutacaktır. Aynı zamanda vücudunuzda ödeme sebep olacak yiyecekleri fazla tüketmemek ağrılarınızla savaşırken size destek olacaktır.

 

Bel ağrısı günümüzde en çok görülen şikayetlerden biridir. Her yaş grubundan insanlar bel ağrısı şikayetiyle hastanelere başvurmaktadır. Günümüzde bel ağrısı şikayetleri genellikle çok ağır egzersiz ve ağır kaldırma sonucu bel ağrısı genellikle kasların zorlanması nedeniyle olmaktadır. Ancak bazen bel ağrısı fıtıklaşmış veya yırtılmış bir diskle ilgili de olabilir. Bel ağrısı şikayetiniz ile doktora başvurduğunuzda konulacak tanı doğrultusunda size iyi gelecek olan yöntemleri doktorunuz ve fizik tedavi uzmanınız ile birlikte belirlemelisiniz. Eğer bel ağrısı şikayetiniz varsa sizin için hazırladığımız bu rehber doğrultusunda hareket edip kendinize iyi gelecek olan yöntemi bulabilirsiniz!


İlginizi Çekebilir: Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Ürünlerimizi İncelediniz mi?