ZMA, bir patent ile korunan çinko, magnezyum ve B6 vitamini kombinasyonudur. Çinko, magnezyum aspartat ve B6 vitamini, ZMA'yı oluşturan üç mineraldir. Çinko, kasları ve bağışıklık sisteminizi destekler. Magnezyum, kaslarınızın ve metabolizmanızın sağlığı için önemlidir ve ayrıca daha iyi uyumanıza yardımcı olur. B6 vitamini de enerji desteği sağlayabilir. ZMA yapanlar, bu üç besinden daha fazlasını almanın daha fazla kas kütlesi, daha fazla güç ve dayanıklılık, daha hızlı kas iyileşmesi ve daha iyi uykuya yol açacağını söylüyor. İnsanlar ZMA'nın testosteron seviyelerini yükseltebileceğini söylüyor, ancak bunun sağlıklı erkekler için doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma henüz bulunmuyor. Çinko takviyesi almak çinko eksikliği olan erkeklerin çinko eksikliklerini tamamlamasına ve testosteron seviyelerini yükseltmesine yardımcı olabilir, ancak bunun çinko eksikliği olan erkeklerde olduğuna dair bir kanıt yoktur. Aspartatın testosteron seviyelerini yükselttiği de söyleniyor ancak içindeki ZMA miktarı testosteron seviyelerinde fark yaratacak kadar yüksek değildir. ZMA, testosteron seviyelerine hiçbir etkisi olmamasına rağmen çinko ve magnezyum eksikliği olanlar için faydalı bir besin takviyesidir.

 

ZMA testosteron seviyesini nasıl etkiler?

Çinko ve testosteron bağlantılıdır ve bu 15 yıldan uzun süredir bilinmektedir. 1982'de ortaya çıkan bir çalışmada, genellikle 6 ay boyunca çinko eksikliği olan böbrek yetmezliği olan kişilere çinko takviyesi verildi. 6 ay sonra, testosteron seviyeleri inanılmaz bir yüzde 85 arttı. "Sağlıklı Yetişkinlerde Çinko Durumu ve Serum Testosteron Düzeyleri" adlı 1996 tarihli bir çalışmada, yeterli çinko almayan sağlıklı erkeklere günde 30 mg verildi. 6 ay sonra çinko alan kişilerin testosteron seviyeleri iki katına çıktı. Western Washington Üniversitesi'nde spor performansı üzerine araştırma yaparken, Associate Dr. Lorrie Brilla liderliğindeki bağımsız bir ZMA çalışmasında, 12 NCAA (Amerikan Kolej Sporları Birliği) futbolcusu, bir antrenman programının parçası olarak 8 hafta boyunca her gece ZMA aldı. ZMA grubunda serbest ve toplam testosteron seviyeleri %30 artarken, plasebo grubunda %10 düştü.

 

ZMA kas gücünü nasıl etkiler?

Dr. Brilla ayrıca anabolik hormon seviyelerindeki artışla birlikte kas gücü ve fonksiyonel güçteki artışı da ölçtü. Kas kuvveti öncesi ve sonrası Biodex izokinetik dinamometre ile ölçüldü. 8 hafta boyunca sıkı antrenman yapan ve her gece bir ZMA takviyesi alan sporcular %2,5 oranında daha güçlüydü ve plasebo grubuna göre iki kat daha fazla fonksiyonel güce sahipti.

 

Magnezyum eksikliği nedir?

D vitamini, insanların yeterince almadığı en yaygın vitamindir ve bunu magnezyum izlemektedir.

Magnezyum eksikliği kan basıncını yükseltebilir ve insülini daha az etkili hale getirebilir. Bu nedenle, dolaylı olarak daha fazla yağın depolanmasına neden olabilir. Magnezyum vücuttaki yüzlerce enzimin bir parçası olsa da performans açısından bakabileceğimiz en önemli etki ATP sentezidir. ATP, hücrenin işini yapması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. ATP ayrıca egzersiz yaptığımızda bize enerji veren şeydir. Bu nedenle, ATP yapmak çok önemlidir ve doğrudan ATP yapan enzimler için magnezyum gereklidir ve ayrıca insanların daha iyi uyumasına yardımcı olur.

 

Magnezyum içeren besinler nelerdir?

Tahıllar iyi bir magnezyum kaynağı olmadığından, çok fazla tahıl tüketen kişilerin magnezyum eksikliği yaşaması yaygındır. Çok fazla magnezyum içeren yiyecekler arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, fındık, kaju, ceviz, baklagiller, kepekli tahıllar, yoğurt veya kefir, muz ve avokado bulunur. Sağlıklı magnezyum seviyelerine sahip olmak, depresyondan, odaklanma güçlüğünden ve çok aktif olmaktan kaçınmak için önemlidir. Ancak tek başına magnezyum takviyesi almak, krampları hafifletmeye veya yağ kütlesini azaltmaya doğrudan yardımcı olmaz. Sporcuların daha iyi olmasına da yardımcı olduğuna dair yeterli kanıt bulunmuyor. Ancak yeterince magnezyum almamak vücut için çok kötüdür. Spor yaparken çok fazla elektrolit kaybederiz ve magnezyum bunlardan biridir. Bu nedenle, spor performansını en iyi seviyede tutmak için yeterince magnezyum aldığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz.

 

Kısacası, yaptığınızdan spordan en yüksek verimi almak isteyebilirsiniz. Bu nedenle belirli ve güvenli besin takviyelerine başvurmak önemli olabilir. Bunun öncesinde araştırma yapmak ve en doğru ölçüyü vücudunuza almak her zaman daha güvenlidir.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?