Bazı insanlar için daha az bilinen bir konu olarak görülse de, kişinin vücudundaki aşırı ödemlerin genel sağlık ve zindeliklerine büyük zarar verebileceğinden bahsetmeye değer. Ödemlere sebep olan toksinler, vücuda yutma, soluma ve emilim yoluyla girebilen zararlı maddelerdir. Peki bu ödemlerden kurtulmak için neler yapılmalıdır? Siz de ödem atma yolları gibi aramalar yaparak bu yazıya ulaştıysanız, doğru yerdesiniz!


Ödem Nedir?

İnsan vücudunun neredeyse %70’inin sudan oluştuğu bilinmektedir. Ödemler insan vücudunda özellikle yumuşak dokuların olduğu bölgelerdeki, damar içi sıvının damar dışına sızması ile oluşan sıvı birikmeleridir.


Bu sıvıların vücudun dokular ve yapıları arasındaki boşluklarında veya dolaşım sisteminde birikmesiyle birlikte, eller, ayaklar, yüz ve karın bölgesinde ciddi bir şişkinliğe neden olurken. Diğer yandan da yüksek kan basıncı ve kas ağrılarını da tetikleyebilir. Ödemler insan vücudunda aşırı tuz tüketimi, fazla sıvı alımı, aşırı hareketsizlik gibi durumlarda oluşabileceği gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.Yüksek sodyum ve şeker tüketimi, hormonal değişiklikler, tıbbi koşullar ödem riskini artırabilir. 


Bir Ödem Atma Detoksuna İhtiyacınız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?


Olağandışı Kilo Alımı Ya Da Kaybı


Vücutta aşırı ödem olduğunu gösteren en yaygın belirtilerden biri vücut ağırlığınızdır. Kilo vermek ya da kilo almak her ne kadar normal  olarak kabul edilebiliyor olsa da, bazı insanların kilolarında gözlemlenen artış ya da azalma miktarları büyük ihtimalle yüksek ödem yüklenmesinden kaynaklandığı çok açıktır.


Yüksek sıvı kaybı, diyabet ya da diğer sindirim bozukluğu rahatsızlıklarından muzdarip bir insan vücudunda anormal kilo değişiklikleri gözlemlenmesi olasıdır. Ayrıca bu kişiler vücut ağırlıklarında, garip kilo alımı ya da kilo kaybı şeklinde olabilecek önemli değişimler yaşayabilirler.



Aşırı Yorgunluk

Uyku, kişinin vücudunu sağlıklı bir durumda tutması için en önemli temel gereksinimlerinden biridir. Genel olarak sağlığınızı ve zindeliğinizi formda tutmak için yeterli miktarda uyku uyumuş olmanız şarttır. Bununla birlikte, bazı insanlar genellikle çeşitli nedenlerden dolayı uyku uyuyamama sorunları ve diğer adıyla uyku bozuklukları ile savaşırlar. Bu durumlarda kaliteli bir yaşam için uyku bozukluğunun giderilmesi şarttır.


Kabızlık

Vücuttan atıkların atılması ve zararlı maddelerin uzaklaşması çok önemlidir. Bazen kişilerde, belirli faktörlerden dolayı gevşek bağırsak hareketleri yetersizdir ve bu kişiler kabızlıktan muzdariptir. Bazı insanlar için bu durumun üstesinden gelmek kolay olmasa da, doktor yardımıyla bu konunun mutlaka önlemleri alınmalıdır.


Açıklanamayan Vücut Ağrıları

Açıklanamayan kas ağrıları, sebepsiz yaşanan gerginlik hissiyatı, kolay hareket edememe gibi sorunlar yaşıyorsanız, burada bir düşünmeniz gereklidir. Her zaman geçerli olmasa da, vücuttaki yüksek ödem birikmesi büyük ihtimalle sinir reseptörlerinde yüksek uyarılmaya neden olabilmektedir.


Ödemlerden Kurtulmak İçin Ne Yapılmalıdır?

  • Alkolü Sınırlayın: Karaciğer tüketilen alkolün neredeyse %90'ından fazlasını metabolize eder. Aşırı alkol tüketimi, yağ birikmesine, iltihaplanmaya ve yara izine neden olarak karaciğer işlevlerine ciddi şekilde zarar verebilir. Sonuç olarak karaciğerin en basit detoks işlevlerini bile yerine getirmesini engeller.


  • Uyku Düzeni Edinin: Her gece yeterli kalitede uyku sağlamak, vücudunuzun sağlığını ve doğal detoks sistemini desteklemek için bir zorunluluktur. Uyku, beyninizin kendine taze bir yeniden başlama verilmesine imkan sağlar. Kısaca yeniden şarj olmanızı ve vücudunuzu ödemlerle savaşırken gün boyuü güçlü bir şekilde yönetebilir.


  • Bol Bol Su İçin: Su , insan vücudunda susuzluğunuzu gidermekten çok daha fazlasını yapar. Vücut ısısını düzenler, eklemleri yağlar, sindirime ve besin emilimine yardımcı olur ve atık ürünleri vücuttan atarak vücudunuzu ödemlerden arındırır.


  • Şeker Ve İşlenmiş Gıda Tüketimini Azaltın: Aşırı abur cubur tüketimi, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Bu koşullar, karaciğeriniz ve böbrekleriniz gibi detoks için önemli olan organlara zarar verebilir. Mümkünse yapay şekeri bırakmak sağlık için en iyisidir.


  • Antioksidan açısından zengin besinler tüketin:Antioksidanlar açısından zengin bir diyet tüketmek, vücudunuzun serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltmasına yardımcı olur ve detoksu etkileyebilecek hastalık riskini azaltabilir. 

  •  Prebiyotik içeriği yüksek besinler tüketin: Bağırsak sağlığı , detoks sistemimizi sağlıklı tutmak için önemlidir. Bağırsak hücreleriniz, bağırsaklarınızı ve vücudunuzu kimyasallar gibi zararlı ödemlerden koruyan bir detoksu ve boşaltım sistemine sahiptir. Her zaman söylendiği gibi bağırsaklar vücudun ikinci beynidir. İyi bağırsak sağlığı, bağırsaklarımızdaki probiyotik adı verilen iyi bakterileri besleyen bir lif türü olan prebiyotiklerle başlar.

  • Tuz Kullanımını Azaltın: Çok fazla tuz tüketmek su tutma oranını artırabilir. Su ve potasyum açısından zengin gıda alımını artırarak fazla suyu ve israfı ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Egzersiz Yapın: Düzenli fiziksel aktivite iltihabı azaltır ve vücudunuzun detoks sisteminin düzgün çalışmasına izin verir. Egzersiz, vücuttaki ödemi azaltarak, vücudunuzun detoks sistemi de dahil olmak üzere sistemlerinin düzgün çalışmasına ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olabilir.

  • Diğer Öneriler: Beslenme rutininizde yapacağınız köklü değişiklikler yüksek miktarda hızlı ödem atmaya yardımcı olacaktır. Bütün bunlara ek olarak alacağınız gıda takviyeleriyle de detoks sürecinizi destekleyebilirsiniz. Örneğin, bromelain gibi bir takviyeyi doktorunuza danışarak kullanmaya başlarsanız ödem atma süreciniz hızlandıracaktır.


Dikkat ettiyseniz burada verdiğimiz bilgiler size kesinlikle “aç kalın, detokslardan arının” demiyor. Çünkü detoksun amacı kesinlikle bir diyet değildir. Doğru bir beslenme ile ödem atan besinler tüketerek ve egzersiz süreciyle hem ödem atarken hem de fazla kilolarınızdan rahatça kurtulmanız mümkündür. Alpha Sportive olarak yalnızda spor salonu ekipmanları için değil, aynı zamanda sağlığınız için de çalışıyoruz. Hemen önerilerimiz doğrultusunda bir detoks planı hazırlamaya ne dersiniz?

Ürünlerimizi İncelediniz mi?