Squat spor yapanların ve hatta yapmayanların bile aşina olduğu bir harekettir. Günümüzde birçoğumuz Instagram ve diğer sosyal medya mecraları üzerinden ''squat girls'' kavramından haberdarızdır. Fakat bu hareketin sadece kadınlar için olduğu algısı yanlıştır. Etkili bir hareket olan bu egzersiz türü hem kadın hem de erkekler tarafından yapılabilmektedir. Squat bacak kaslarını geliştirmek, güçlenmek ve atletik performansı arttırmak için muhteşem bir harekettir. Ağırlık ile yapılabileceği gibi ağırlıksız olarak da yapılabilmektedir. Ayrıca squat’ın birçok varyasyonu da mevcuttur. Eğer siz de squat hakkında bilgi edinmek istiyor ve internette; squat nedir, squat’ın faydaları, squat ne işe yarar, squat nasıl yapılır, squat ne zaman sonuç verir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

 
Squat nedir?

 

Squat nedir ve squat ne demek sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür; squat ''çömelme'' anlamını taşır. Vücudumuzun temel hareketlerinden birisi olan bu hareket aynı zamanda kas geliştirme ve atletik performansı arttırmak için yapılan bir egzersiz türüdür. Kişinin egzersiz geçmişine göre dambıl veya halter ile de yapılabilir.


Bu Ürün İlgini Çekebilir: ALPHA AS-5027 SUPER SQUAT

 

Squat nasıl yapılır?

 

Squat nasıl yapılır sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür;

 

·      Bacaklar omuz genişliğinde açılır.

·      Ayaklar 45 derecelik açı ile açılır.

·      Topuklar tüm hareket boyunca yerden kalkmamalı, topuklarla eğilip kalkılmalıdır.

·      Dizler ayak uçlarını aşırı şekilde geçmemelidir.

·      Sırt düz ve baş dik bir şekilde tutulmalıdır.

·      Popo hafifçe dışarı çıkartılmalı, hafif bir eğim sağlanmalıdır.

·      Genel olarak karın sıkılmalı, ağırlık kullanılıyorsa karın sıkmaya daha fazla dikkat edilmelidir.

·      Nefes alarak çömelmeli ve nefes vererek kalkılmalıdır.

 

Not: Squat'ta egzersiz geçmişinin önemli olduğu unutulmamalıdır. Yeni başlayan bir kişi için aşırı tekrarlar yapmak, aşırı kilolar yüklenmek sakatlıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden güçlenme süreci oldukça önemlidir. Eğer squat evde yapılıyorsa ayna karşısında çalışılabilir. Eğer kişi doğru yaptığından tam emin değilse antrenör ile çalışması oldukça önemlidir. Ayrıca squat yapacak kişide; sırt, bel ve diz rahatsızlığı bulunuyorsa doktor onaysız bu hareket yapılmamalıdır.


Bu Ürün İlgini Çekebilir: ALPHA AS-5028 INCLINE SQUAT MACHINE

 

Squat’ın faydaları nelerdir?

 

Squat’ın faydaları nelerdir, squat ne işe yarar, squat ne kadar sürede işe yarar, squat ne zaman sonuç verir ve squat kalça büyütür mü gibi sorular birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Squat’ın faydalarını şu şekilde sıralamamız mümkündür;

 

·      Squat hayatta ve birçok spor türünde kullandığımız çömelme ve sıçrama hareketlerini destekleyici bir egzersiz türüdür.

·      Squat güçlü ve estetik bacak ve kalça kasları demektir. Yani squat kalça büyütür mü sorusunun cevabı evettir.

·      Squat core bölgesini güçlendirici bir egzersizdir. Bu da doğru bir postür için destekleyici olduğu anlamını taşır.

·      Squat aynı anda birden fazla kas grubunu çalıştırdığı için yağ yakmayı destekleyici bir harekettir. Böylelikle kilo kontrolü sağlar.

 

Squat türleri nelerdir?

 

Squat özünde bir çömelme hareketidir. Fakat günümüzde binlerce varyasyonu ortaya çıkmıştır. Ağırlıklar ve çeşitli aparatlar eşliğinde bu hareketi yüzlerce farklı şekilde yapmak mümkündür. Fakat bilinen squat türleri şu şekildedir;

 

·      Klasik Squat

·      İzometrik Squat

·      Bulgar Squat

·      Rebound Squat

·      Front Squat

·      Jump Squat

 

Squat aksesuarları ve diğer spor ekipmanları için; Alpha Sportive!

 

Bugün squat nedir, squat nasıl yapılır, squat’ın faydaları gibi konuları ele aldık. Eğer siz de squat egzersizlerinizde kullanabileceğiniz spor ekipmanları arıyorsanız veya daha farklı spor ekipmanlarına ihtiyacınız var ise Türkiye’nin bir numaralı spor ekipmanları internet sitesi Alpha Sportive’i ziyaret edin. Sitemiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın: Alpha Sportive



 

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?