Bu yazımızda spor sonrası esneme hareketleri, ısınma ve soğuma hareketlerinin önemi, soğuma hareketleri ne işe yarar, ısınma hareketleri ne işe yarar ve spor öncesi ısınma hareketleri gibi konulara değinilecektir. Birçoğumuz spor yapmadan önce esneme hareketlerini yapmayız. Esneme hareketlerini zaman kaybı olarak görürüz. Aslında durum kesinlikle böyle değildir. İyi bir antrenman gerçekleştirmenin ve antrenmanın etkisinin en iyi şekilde devam edebilmesinin en önemli şartlarından bir tanesi spordan önce ve sonra ısınmak ve soğumaktır. Spordan önce ve sonra esneme hareketleri yapmak sandığımızdan çok daha yararlıdır. İşte spordan önce ve sonra ısınma ve soğuma yapmanın önemi.

 

Spordan önce ısınmanın önemi

 

Spordan önce ısınmak spora hazırlanmak demektir. Spordan önce esneyerek iyi bir antrenmana hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanılabilir. Doğru esnendiği zaman sakatlıklar azalır ve kan dolaşımı hızlanır. Isınma sürecinde asıl amaç vücudun belli bölgelerine yavaş baskılar uygulayarak kan dolaşımını arttırmaktadır. Böylelikle dolaşım tam anlamıyla sağlanarak antrenmanın kalitesi artar. Bununla birlikte ısınma esnasında bazı sakatlıkların farkına varılabilir ve bu sakatlıklara erken müdahale edilebilir. Siz de spordan önce her hareketi 20 – 30 saniye uygulayacak şekilde bir ısınma yaparsanız performansınızın ne kadar fazla arttığını göreceksiniz.

 

Spordan sonra soğumanın önemi

 

Soğuma hareketleri de tıpkı ısınma hareketleri gibidir. Buradaki tek fark hazırlık sürecinin antrenman için değil normal hayat için olmasıdır. Soğuma hareketleriyle nefes ve kalp atışı daha makul seviyelere indirilir. Burada kıstas kişinin nefes nefese kalmadan rahat bir şekilde konuşabilmesidir. Düşük tempoda yürümek, bisiklet sürmek veya hafif aerobik egzersizler soğuma için mükemmeldir. Bununla birlikte tabii ki yine ısınma aşamasında yapılan esneme hareketleri tekrarlanarak kan akışı arttırılarak onarım hızlandırılabilir. Soğumada yeteri kadar esneme yapmamak laktik asit birikimine yani kas ağrısına sebebiyet verecektir.

 

Esneme hareketleri neden önemlidir?

 

Tüm bu süreçte esneme hareketlerinin önemini şu şekilde sıralamamız mümkündür;

 

·      Kan dolaşımını arttırarak vücudun beslenmesini sağlar.

·      Kan dolaşımını arttırarak fiziksel performansı arttırır.

·      Olası sakatlıkların önüne geçer.

·      Spor sonrası hamlamayı hafifletir.

·      Kişini hareket açıklığını artar.

·      Mental ve fiziksel olarak büyük rahatlık sağlanır.

·      Kardiyorespiratur dayanıklılık gelişir.

 

Esnerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Esnerken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamamız mümkündür;

 

·      Ani ve kuvvetli baskılardan kaçınılmalıdır.

·      Eklem ve kaslar hissedilmelidir.

·      Gerilen adelede yüksek oranda acı değil, orta şiddet gerginlik hissedilmelidir.

·      Esneme pozisyonunda minimum 20 – 30 saniye durulmalıdır.

·      Daima her iki uzuv da esnetilmeye çalışılmalıdır. (Örn: Sağ bacak – sol bacak)

·      Esnerken nefes alışverişi unutulmamalıdır. Nefes alıp vermek hissedilen ağrıyı dindirecektir.

 

Spor aletleri satın almak mı istiyorsunuz?

 

Bugün spor sonrası esneme hareketleri, ısınma ve soğuma hareketlerinin önemi, soğuma hareketleri ne işe yarar ve ısınma hareketleri ne işe yarar gibi konulara değindik. Eğer siz de internet üzerinden spor malzemeleri satın almak istiyorsanız; sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap veriyor! Bilgi almak için hemen tıklayın: Alpha Sportive

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?