Bu yazımızda sporcular için probiyotik ve prebiyotiklerin önemi, probiyotik nedir, prebiyotik nedir gibi konular ele alınacaktır. Eğer bir sporcuysanız ve probiyotik – prebiyotik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

 

Probiyotik ve prebiyotik nedir?

 

Probiyotik nedir sorusunu en basit anlamda şu şekilde cevaplayabiliriz; probiyotik bağırsaklarımızda bulunan dost bakterilerdir. Bağırsaklarımızda bir bakteri topluluğu bulunmaktadır. Bu bakteri topluluğuna bakteri florası denmektedir. Florada dost, zararlı ve nötr bakteriler yer almaktadır. Araştırmalar bağırsaklarımızda bulunan dost bakteri sayısının artmasının sağlığımıza önemli katkıları olduğunu göstermektedir. Bu katkılar arasında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi, serotonin seviyesinin artması ve sindirim sisteminin güçlenmesi gibi faydalar bulunmaktadır. Prebiyotikler ise probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olan diğer dost bakterilerdir.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-9020 DUMBELL BENCH

 

Doğal probiyotik kaynakları nelerdir?

 

Doğal probiyotik kaynakları arasında genellikle fermente gıdalar bulunmaktadır. En güçlü doğal probiyotik besinler arasında: bitter çikolata, boza, şalgam, sirke, ayran, turşu, kefir, peynir ve yoğurt yer almaktadır. Doğal probiyotikli gıdalar ile yeterince beslenmemiz yeterlidir. Fakat bazı durumlarda bakterilerin bağırsaklara etkili bir şekilde gitmesi engellenmektedir. Bu noktada doktor takviyesi ile probiyotik takviyesi kullanılabilir. Prebiyotik kaynakları arasında ise muz, arpa, sarımsak, soğan, pırasa, bezelye ve baklagiller bulunmaktadır. Yeterince prebiyotik bazlı besinler tüketmek, probiyotiklerin artmasını sağlamaktadır.

 


Probiyotik ve prebiyotiklerin sporcular üzerindeki etkiler nelerdir?

 

Probiyotikler direkt ve dolaylı olarak sporculara birçok katkı sağlamaktadır. Bu katkılar arasında şunlar bulunmaktadır; düzenlenen sindirim sistemi kilo kontrolü yapmayı beraberinde getirecektir, yoğun antrenman bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açmakta probiyotikler ile bu durum engellenmektedir, sporcular için oldukça önemli olan vitamin ve mineral sindirimi probiyotikler ile mümkündür, hormon dengesinin düzenlenmesine yardımcıdır. Özellikle maraton gibi yüksek efor gerektiren spor türlerinde gastrointestinal semptomplar görülebilir. Bu durum stres ve maksimum efor neticesinde vücudun ve ruhun toksik bir hal almasına neden olabilir. Bu noktada da probiyotikler oldukça faydalıdır. Araştırmalar kemik oluşumunda hormonal düzenleyici olarak işlev gören bakteriyel metabolitleri etkilediğini de göstermektedir.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5308 FUNCTIONAL HARD SMITH

 

Probiyotikler nasıl korunur?

 

Probiyotiklerin vücudumuza girmesi kadar muhafaza edilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden işlenmiş etlerden ve gıdalardan, şekerden, alkol ve sigaradan, kalitesiz karbonhidrat kaynaklarından uzak durulmalıdır. Bununla birlikte bol çiğnenmeli, küçük porsiyonlar tüketilmeli, mutlaka su içilmeli, egzersiz yapılmalı ve taze meyve-sebze tüketilmelidir. Probiyotiklerin muhafaza edilmesi birçok faydayı yaşamayı da beraberinde getirmektedir.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-9025 VINLY DUMBELL SEHPA

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive 


Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: 
İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

 

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?