Oldukça can sıkıcı bir soru olan “neden sürekli acıkıyorum” sorusunun sizi çok şaşırtacak seviyede basit cevaplar içerebileceğini hiç düşündünüz mü? Sık acıkmaya bağlı yoğun gıda tüketimi kilo artışı gibi istenmeyen bir duruma neden olmakta. İnsan özgüvenini oldukça ağır bir şekilde etkileyen kilo problemine neden olan bu sık acıkma durumu aslında sandığınızdan daha kolay bir şekilde çözülebilecek bir yapıda. Buna neden olan sebepleri saymadan önce acıkma sıklığınızı ve öğünlerinizde tükettiğiniz gıda miktarını aklınızda tutmanızı tavsiye ederek başlayalım;

1. Güne şekerle başlamak

Uyanır uyanmaz güne tatlı dolayısıyla şeker içeren bir gıdayla başladığınızı varsayalım. Günün ilk dakikalarında tüketilen şeker bünyede hiç tahmin etmediğiniz bir takım krizlere gebedir. İnsülin direnci nedeniyle hücre içerisine giremeyen şeker sizi daha fazla tatlıya ve daha fazla yemek yemeye itebilir. Gün içerisinde şeker içermeyen gıdaları yemeniz durumunda dahi şeker eksikliğinizi tamamlamak için sürekli aç hissetmeniz muhtemel. Bu durumu engellemek adına yapacağınız şey ise çok basit. Güne asla şeker ve şeker içerikli gıdalar ile başlamayın.

2. Dengesiz beslenme

Sık acıkma sebepleri arasında oldukça ciddi bir etkiye sahip olan olumsuz durumlardan birisi de dengesiz beslenmedir. Dengesiz beslenme sonucu vücudunuz ihtiyaç duyduğu bazı temel mineral ve vitaminleri alamaz. Bu durumda metabolizmanız bu maddelerin eksikliği yüzünden etkili çalışamaz. Bu nedenle bu mineral, vitamin ve enzimleri karşılayabilmek adına sizi açlık ile uyarır. Dengesiz beslenme durumu bu uyarılar dahilinde de devam ederse bu uyarılar sıklıkla şiddetlenir. Dolayısı ile bu durumun önüne geçebilmeniz için yapmanız gereken dengeli bir beslenme programını takip etmelisiniz.

3. Bazı psikolojik rahatsızlıklar sizi aşırı yemek yemeye itiyor olabilir

Sık acıkmak ile psikoloji arasında nasıl bir ilişki olabilir sorusunu soruyorsanız buna cevaben sizi oldukça şaşırtacak bir durumdan söz edebiliriz. Bazı psikolojik rahatsızlıklar sonucu aç olmasanız dahi sürekli bir şeyler yiyip içme davranışı geliştirmek zorunda kalmış olabilirsiniz. Sigmund Freud’un ortaya koyduğu Oedipus Kompleksi ve Elektra Dönemi kavramları bu duruma neden hazırlayabilecek bazı davranışsal bozuklukları açıklar. Kısaca bu kavramlar çocukluk döneminde yaşadığınız bazı psikolojik sorunlar nedeniyle oral yollar açısından bir davranış bozukluğuna sebep olabilir. Bu yüzden her ne kadar metabolik anlamda acıkmamış olsanız bile psikolojiniz size bu durumun böyle olmadığı konusunda yalan söyleyebilir. Böyle bir rahatsızlıktan müzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız tavsiyemiz derhal bir uzman tarafından yardım almanızdan yana olacaktır. Sorun çözüldüğünde ise sık acıkmanız tarihe karışabilir.

4. Hipotiroidi

Bu hastalık tiroid bezinin yetersiz çalışması ya da çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tiroid bezinin çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hormon yetersizliğinde metobolizmanız yavaşlar ve vücudunuzda ciddi bir ağırlık artışına neden olur. Bu da vücutta yağlanmanın artmasına ve yanlış beslenmeyle ilişkili olarak hipoglisemi hastalığına neden olur. Bu da sık sık acıkmanıza neden olduğu gibi sağlığınızı da ciddi olarak tehdit eder. Eğer böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir uzman tarafından destek alabilirsiniz.

5. Stres

Sık acıkmanıza neden olan bir diğer durum ise strestir. Stresin insan vücuduna yaptığı korkunç etkilerden birisi de sık acıkma durumudur. Strese bağlı olarak uykusuzluk ve endişe taşıyan insanlar bilimsel olarak şekerli ve yüksek kalorili yiyeceklere yönelmektedirler. Buna ek olarak endişeli ya da gergin olduğunuz durumda vücudunuzda kortizol adı verilen bir madde salgılanır. Bu hormon salgılandığında yan etkilerinden birisi olarak açlık hissi kendini gösterir. Bu açıdan stresi hayatınızdan tamamen silip atamasanız bile elinizden geldiğini yaptığınızda yeme alışkanlıklarınızın belirli bir düzene gireceğinden emin olabilirsiniz.

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive 

 Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?