Duruş bozukluklarından biri de bel ölçüsünün artması olarak lordoz özetlenebilir. Bu noktada pozisyonu "doğru pozisyon" olarak adlandırabiliriz. Lordosis, masa başında çalışan, nasıl durduğuna dikkat etmeyen, çok çalışan, çok ders çalışan ve spor yapmayan kişilerde sık görülür.

 

Lomber Lordosis hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:

Osteoporoz

·         Spondilolistezis

·         Akondroplazi, bir çocuğun kemiklerinin çok küçük olduğu anlamına gelir (cücelik olarak bilinir)

·         Verem

·         Ortadaki kaslarda zayıflık

·         Kilo

·         Yetersiz beslenme

·         Vitamin eksikliği

 

Lordosis belirtileri nelerdir?

Zamanla, birçok farklı nedenden dolayı karnın arkasında lordoz oluşabilir. Yani bel bölgesinin alt kısmındaki normal kavis giderek derinleşir. Bunu anlamanıza yardımcı olabilecek bazı belirtiler bulunur.

 

·         Bel ve sırtta kısa, sıkı kaslar

·         Uzun ve gergin göğüs ve sırt kasları

·         Alt sırttaki kaslar kısa ve sıkıdır.

·         Uzun ve sıkı kalça fleksörleri

 

Yani sırt ve bel bölgesinin farklı bölgelerinde normalden daha fazla gerginlik hissedilir. Dolayısıyla gerilimle baş etmek çok daha zor hale gelir. Bu doğrultuda gün içinde yapmanız gereken egzersizler zor, hatta yürümek ya da eğilmek bile zor olabilir.

 

Lordozdan nasıl korunabilirsiniz?

Spor yapılmalı, ancak iyi bir plan gerekir. Masa başında çalışanlar, ortalama 40-45 dakikada bir işyerlerinde ve odalarında kısa yürüyüşler yapmalıdır. Ağır iş yapanlar dizlerini bükerek hareket etmeli ve en önemlisi sırtlarını dik tutmalıdır. Eğer lordozunuz varsa spora başlamadan önce mutlaka bir uzman (fizyoterapist veya doktor gibi) ile görüşmelisiniz. Lordoz derecenize ve yaşamınızı nasıl etkilediğine göre doğru tavsiyeyi almazsanız, bu hastalık yaşam kalitenize ciddi şekilde zarar verebilir. Ayrıca fıtık problemi olan kişiler de bundan dolayı çok fazla acı hissedebilirler.

 

Lordozum varsa spor yapabilir miyim?

Hayır. Eğer lordoz hastalığınız varsa doğru egzersiz planı ile spor yapmak her zaman yardımcı olacaktır. İlerlemiş lordozunuz varsa hemen bir uzmana görünmelisiniz. Omurilik hastalıkları uykuyu zorlaştırabilir ve yaşam kalitenizi bozabilir. Bu bilimsel bir gerçektir. Ayaklarda güçsüzlük, üzüntü, uykusuzluk, bel ağrısı, kalça ağrısı ve güç kaybı belirtileri görebilirsiniz.

 

Lordozum varsa ve masa başında çalışıyorsam ne yapmalıyım?

Mutlaka spor yapmalısınız ve bir koç yardımıyla bu sporda kendinizi geliştirmelisiniz. Bunun dışında iş yerinde her 35-40 dakikada bir kalkıp 5 dakika dolaşmalısınız. Çok ağır iş yapıyorsanız oturduğunuz yerlerde de bel desteği kullanmalısınız ve en önemlisi sırtınızı dik tutmalısınız. Lordozun ilerlemesi bazı sorunları da beraberinde getirir. Uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar yaşayabilir ve en önemlisi idrar kaçırma gibi sorunlarla karşılabilirsiniz.

 

Kısacası, doğru bir planlama ile siz de bu hastalığı yenebilir ve normal yaşantınıza devam edebilirsiniz. Bunun için bir hekimden yardım almak süreci daha hızlı ve acısız hale getirmekte önemlidir. Lordoz hastalığı hakkında bilgi sahibi olarak önceden önlem almak ve bilinçli spor yapmak da bir o kadar önem taşır.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?