Bu yazımızda laktik asit nedir, laktik asit nasıl geçer, kaslarda laktik asit fermantasyonu, laktik asit vücuttan nasıl atılır gibi sorulara cevap verilecektir. Spor ile ilgilenen birçok kişi çektiği ağrılar sonucunda laktik asitten haberdardır. Peki laktik asit ve sporun tam anlamıyla bağlantısı nedir? Ve laktik asit hangi şekilde geçirilebilmektedir? Tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz. 

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-6001 CROSSFIT CAGE 5 MT

Laktik asit nedir? Spor ile bağlantısı nedir? 

 

Özellikle yüksek performanslı spor yapıldığı zaman anaerobik solunum kimyasal süreci başlatmaktadır. Bu durum kas hücrelerindeki bütün enerjinin aktarılmasını sağlamaktadır. Bu işlem yapılırken oksijen hiç kullanılmayabilir veya düşük oranda kullanılır. Oksijenin azalması ise kaslarda ağrıların meydana gelmesine ve laktik asit birikimine yol açar. Bunun temel nedeni oksijensiz solunumdur. Laktik asit özellikle kas dokusunda kendini göstermektedir. Bununla birlikte kanser, karaciğer yetmezliği, şok, nöbetler, bazı ilaçlar ve B vitamini eksikliği de laktik asit birikimine yol açmaktadır. Glikozun yan ürünü olan laktik asit kaslarda yanma gibi etkilerle karşımıza çıkar. Ağır antrenmanlar laktik asit birikiminin ana nedenidir. Laktik asit geçici bir durumdur. Fakat unutulmamalıdır ki uzun süreli laktik asit etkisi fiziksel performansta düşüşe neden olacaktır. Bir süre sonra kişi uyuşma, halsizlik, mide bulantısı, yanma ve kaslarda kramp gibi belirtiler yaşamaya başlayacaktır. Yani laktik asitin varlığını bilmek ve ortadan kaldırılması için bir şeyler yapmak büyük öneme sahiptir. Laktik asit yaşam kalitesini hem de antrenman kalitesini ciddi derecede etkilemektedir. Antrenmanı bilinçli yapmak, düzenli su içmek, saunaya gitmek ve masaj yapmak bazı laktik asit geçirme yöntemleri arasındadır. Laktik asit vücuttan nasıl atılır merak ediyorsanız aşağıdaki başlığımızı okuyabilirsiniz.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-9021 FONKSİYONEL SEHPA

 

Laktik asitin vücuttan nasıl atılır? 

 

Laktik asitin önlenmesini ve vücuttan atılmasını sağlayan birçok adım bulunmaktadır. Bu adımları şu şekilde sıralamamız mümkündür: 

 

·      Vücudun kapasitesini aşırı derecede aşacak antrenmanlardan kaçınılmalıdır.

·      Eğer hiç spor yapılmadıysa birden ağır antrenmanlara giriş yapılmamalıdır.

·      Kişi laktik asitin oluşum düzeyini anlamalı ve vücudunu iyi tanımalıdır. 

·      Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka ama mutlaka tüketilmelidir. Bu doğrultuda 2,5 – 3 litre su tüketilmelidir.

·      Potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Eksikliği yaşanması durumunda doktor onayıyla takviye kullanılabilir. 

·      Laktik asiti dağıtmak için sauna ve masaj gibi yöntemler tercih edilebilir. 

·      Düzenli olarak esnemenin laktik asiti dağıttığı bilinmektedir. Kasılan kaslar laktik asit oluşumunun ana nedenleri arasındadır.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5105-1 MULTI POSITION BENCH-1


En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive 

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?