Vücudun dokularında ve organlarında birçok farklı protein türü vardır. Vücudun her yerindeki doku ve organlarda, bu yapıların yapılarını ve işlevlerini iyi durumda tutmaya yardımcı olurlar. Her tür protein, vücudu sağlıklı tutmak için yaptığı farklı şeylerle iyi çalışır. Kolajen bu proteinlerin en önemlilerinden biridir. Vücutta birçok farklı türde kolajen bulunur. Ana görevleri bağ dokusunun yapısını desteklemek olsa da her biri aynı zamanda farklı görevleri de yerine getirir. Kolajen tipleri ise şu şekilde sıralanabilir:

 

·     Tip 1 kolajen: Tip 1 kolajen vücuttaki kolajenin %90'ını oluşturur. Sıkı kompakt bir filament yapıdadır. Kemik, cilt, tendonlar, lifli kıkırdak ve dişlerin yapısını oluşturmaktan sorumludur.

 

·         Tip 2 kolajen: Tip 1 kolajenden daha fazla yayılmış liflere sahiptir. Elastik kıkırdaktaki eklemlerde bulunur.

 

·         Tip 3 kolajen: kasların, organların ve kan damarlarının bağ dokularında bulunur.

 

·         Cilt katmanlarında tip 4 kolajen bulunur.

 

İnsanlar yaşlandıkça vücutları daha az kolajen üretir ve yaptıkları kolajen daha düşük kalitede olur. Bu nedenle cilt elastikiyetini kaybeder ve kırışmaya başlar. Kıkırdak da zayıflar. Eklemlerde bir sorun olabilir.

 

Hangi gıdalar vücudun daha fazla kolajen üretmesine yardımcı olur?

 

Kolajen vücut için çok önemli bir proteindir ve vücudun yeterli ve iyi kolajen yapabilmesi sağlık için çok önemlidir. Kolajen, C vitamini yardımıyla yapılır. Bu nedenle yeterli miktarda C vitamini almak kolajen sentezi için önemlidir. Bakır, kolajen yapıldığını kontrol etmeye yardımcı olan bir mineraldir. Bakır, kolajenin dokuya ihtiyaç duyduğu gücü verebilmesi için doğru bağların yapıldığından emin olmaya yardımcı olur. Bu nedenle, diyetinizde yeterince bakır almanız gerekir.

 

Kolajen kullanırken nelere dikkat edilmeli?

 

İnsanlar yaşlandıkça, vücudu daha az kolajen üretir. Aldığınız doğru diyet listesi ile bu alım arttırılabilir. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alır. Ayrıca, yedikleriniz vücuttaki kolajene zarar verebilir. Kolajen yapısının veya üretiminin zarar görmesi bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Çok fazla şeker ve rafine karbonhidrat yerseniz, kolajen kendi başına yeni hücreler yapamaz. Çok fazla şeker yemekten kaçınarak kolajeni iyi durumda tutmak yardımcı olabilir. Güneşte çok zaman geçirdiğinizde kolajen üretimi yavaşlayabilir. Vücudun yeterince kolajen üretebilmesi için güneşte çok fazla zaman geçirmemek en iyisidir. Sigara içmek; kolajen yapımını durdurduğu için yara iyileşmesini yavaşlatır ve kırışıklıklar oluşturur. Sağlığınız için kötü olmasının yanı sıra, sigara içmek bazı çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Tüm bunlardan kaçınmak için sigarayı bırakmak çok önemlidir.

 

Kolajen faydaları nelerdir?

 

Çoğu insan kolajenin cildi sıkılaştırdığını ve mümkün olduğunca çok kırışıklıktan kurtulduğunu bilir. Cildi ve kasları yerinde tutmaya yardımcı olur. Vücut daha fazla kolajen üretirse, yaşlanma belirtileri kaybolur ve cilt daha pürüzsüz hale gelir. Aynı zamanda, kolajen ayrıca vücudun iç dokularının hasardan kurtulmasına yardımcı olur. Kan damarlarını daha esnek hale getirir, dokuların yapısını güçlendirir, dolaşım sistemini daha iyi hale getirir. Bu kalp ve dolaşım sistemi için iyidir. Kolajen, cildinizin ve eklemlerinizin sağlığı için önemlidir. Eklemleri daha esnek hale getirir ve eklem sorunları olan kişilerin eklemlerini daha iyi hareket ettirmesine yardımcı olur. Saçlar yaşlandıkça ve dış dünyadan etkilendikçe teller zayıflar ve parlaklıklarını kaybederler. Bu nedenle saçlar kırılır ve dökülür. Kolajen takviyesi almanın saç dökülmesini durdurabileceği bilinmektedir. Saçların daha hızlı uzamasını sağlar ve saç tellerini kalınlaştırır, saçların daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlar. Kolajen ayrıca yaraların iyileşmesi için gereken süreyi de hızlandırır. Araştırmalar, insanlar yaşlandıkça vücudun yaraları iyileştirme yeteneğinin yavaşladığını göstermiştir. Bunun nedeni, kolajenin yaşla birlikte parçalanmasıdır. Kolajen takviyesi vücuda alındığında yaralar da daha çabuk iyileşir.

 

Özetlemek gerekirse, daha kaliteli yaşamın anahtarı olan kolajeni hayatınızda arttırmanız gerekir. Doğru bir beslenme planı ve desteklenen sporla siz de daha uzun yıllar genç kalabilir ve fiziksel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?