Kifoz hem küçük çocukları hem de yaşlıları etkileyebilen tehlikeli bir hastalıktır. Skolyozdan daha az görülen kifoz hayatı tehdit edici olabilir, ancak çoğu insan bunun farkında olmayabilir. Birisi kifoz olduğunda, omurgası öne doğru kıvrılır. Aslında, omurganın dorsal kısmı zaten öne eğik (kifotik) ve lomber kısım içi boş (lordotik) görünür. Burada kifoz, sırt normalden daha fazla öne eğildiğinde (50 ila 60 dereceden fazla) veya bel çukuru sabitlendiğinde (15 derecenin altında) veya uzaklaştığında ortaya çıkar.


Kifoz nedir ve kifoza ne sebep olur?

Omurgaya arkadan baktığımızda, üst üste dizilmiş ve başın ve pelvisin tam ortasından geçen bir çıkıntıya sahip omurlardan oluşan düz bir sütun olduğunu görebiliriz. Bir kişinin omurgasına yandan baktığımızda düz bir çizgi olmadığını ve her omurun normal bir şekilde kavisli olduğunu fark etmek kolaydır. Bunun nedeni, omurların birbirleriyle açı halinde durmasıdır. Örneğin, göğsümüzde ve sırtımızda bir kifoz (kambur) var ve bunu belimizde takip eder. Farklı insanların göğsünde ve sırtında farklı miktarlarda kifoz olabilir. Başka bir deyişle, muhtemelen bazı insanların omuzları kambur, diğerlerinin ise sırtları dik durduğunu fark etmişsinizdir. Bu kamburun boyutu, vücudu nasıl etkilediğiyle sınırlıdır. Kişi dik dururken çekilen yan grafide bu sınır 20 dereceden 55 dereceye kadar değişir. Yani 20 derecelik kifozlu ve 55 derecelik kifozlu bir kişinin her ikisinin de normal miktarda kifoz olduğu kabul edilir. Bu nedenle, bir ailedeki bir kişinin diğerinden daha fazla veya daha az belirgin bir kambura sahip olması normaldir.

 

"Postural" veya "Pozisyonel" kambur ne anlama geliyor?

Pozisyonel az önce bahsettiğimiz fizyolojik duruşta kamburluğu (kifoz) 35 derece olan bir kişinin duruşunun kötü olması ve kamburluğun 55 dereceye kadar çıkmasıdır. Bu, çocukların bir kamburdan şikâyet etmelerinin en yaygın nedenidir.

 

Schuermann kifozu veya yapısal kambur Nedir?

Yapısal kambur, kişi dik dururken bile 55 derecenin üzerinde olan bir kamburdur. Bu genellikle kamburun altındaki kemik veya yumuşak doku ile ilgili bir sorundan kaynaklanır. Bu kambur doğumda var olan omurga ile ilgili problemlerden (doğuştan kifoz), kemik hastalıklarından (iskelet displazisi, nörofibromatozis vb.), omurga enfeksiyonlarından (spinal tüberküloz vb.) veya oluşabilecek sinir ve kas hastalıklarından kaynaklanabilir. Ancak Schuermann hastalığı olarak da bilinen kambur, büyümekte olan insanlarda yapısal tümseklerin en yaygın nedenidir. Bu hastalık, omurların bilinmeyen bir nedenle dikdörtgen şeklini kaybedip üçgen hale gelmesiyle ortaya çıkar. Schuermann hastalığı tedavi edilmezse kamburun büyümesine ve tehlikeli hale gelmesine neden olabilir.

Kifoz nasıl tedavi edilir?

Orta derecede deformitesi olan ve kemikleri büyümeyi tamamlamamış kişilere korse tedavisi ve egzersiz önerilir. Korseler omurgayı tam olarak düzeltmez. Kifozun kötüleşmesini ve cerrahi sınıra ulaşmasını engelliyorsa, korsenin iyi çalışması daha olasıdır. Korse tedavisinin işe yaraması için bazı noktaların varlığı önemlidir. Hasta büyüme çağındayken erken teşhis ile korse kullanılabilir.  Doktor gözetiminde egzersiz, dans eğitimi, spor gibi normal şeyler yapmaya devam edilebilir, ancak bunları yaparken korseye ara vermek gerekir. En iyi tedaviyi elde etmek için korse sık sık kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir. Tedavinin son yılında, kemikler tamamen büyümeden önce korsenin günde sadece 12-14 saat takılması gerekebilir. Deformitenin etkili ve kalıcı bir şekilde düzeltilmesi için korse en az 18 ay giyilmelidir.

 

Cerrahi tedavi ile kifoz nasıl tedavi edilir?

Kifoz ilerlediğinde (80°'den fazla) ve hastanın sırt ağrısı giderek kötüleştiğinde ameliyat önerilebilir. Günümüzde bu deformiteyi tedavi etmenin en yaygın yolu posterior enstrümantasyon ve füzyondur. Pedikül vidaları yerleştirilir (her seviyede iki tane) ve iki çubuk onları birbirine bağlar. Bu işlem omurgayı nazik bir şekilde düzeltir. Ameliyatların çoğu arkadan (arkadan) yapılır. Yine de bazı cerrahlar, omurganın ön tarafından daha fazla ameliyat önerebilir. Çok sert olmayan eğrilerin çoğu, ameliyat masasına yüz üstü yatarak düzeltilebilir. Eğriler çok kötü olduğunda, omurilikten bir parça çıkarılarak düzeltilebilir. Buna osteotomi denir. Bu eklemler çıkarılsaydı ve ön disk hareket edebilseydi, 5 ila 10° daha geriye eğilmek mümkün olabilirdi. Hastalar ameliyattan sonraki gün kalkar ve yaklaşık 4 ila 5 gün içinde hastaneden ayrılırlar. Hastaneden çıkan bazı kişiler 3 aya kadar korse giyebilir. Ameliyattan sonra okula veya işe dönmek yaklaşık 3 hafta sürer. Üç ay sonra yürümek ve yüzmeye gitmek gibi aktiviteler yapılabilir. 6 ay sonra bisiklete binilebilir. Genellikle insanlar ameliyat sonrası bir ay içinde normal işlerine dönebilirler. Futbol, basketbol ve diğer temas sporlarına birinci yılın sonuna kadar izin verilmez. Birinci yılın sonunda ise normal hayatlarına dönebilirler.

 

Özetlemek gerekirse, doğru tedavi yaklaşım her zaman önemlidir. Bu nedenle erken teşhis sonucunda korse kullanarak da sonuç alabilirsiniz. Sağlığınız için kifozu ve belirtilerini es geçmeden bir hekime başvurmanız en doğrusudur.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?