Bir aktiviteye başlamak için ilk adımı atmak, onu devam ettirmekten daha zordur. Bu yüzden birçok insan yeni bir aktiviteye başlamayı erteler. Ve spora başlamak da ertelenen aktiviteler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Fitness'a yeni başlayan kişiler nasıl bir yol izleyecekleri hakkında kararlar almakta güçlük çekiyor ve fitness'a başlamadan önce ne yapmalı gibi araştırmalar yapıyorlar. Bu yazımızda Alpha Sportive olarak fitness'a yeni başlayanlar için önerilerimizi anlatıyoruz. Okumaya devam edin!


Spora Başlamak İçin Nasıl Motive Olunur?


Daha önce herhangi bir spor geçmişiniz yoksa, spora başlamak sizin için biraz zor olacaktır. Psikolojik olarak buna hazır hissedebilmek için, spora başlamadan önce bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. Her gün yapılan düzenli yürüyüş ya da koşu bana yeter diye düşünüyor olabilirsiniz. Burada koşu, yürüyüş gibi aktivitelerin fitness ile bir olmadığını anlamakta fayda var. Fitness salonuna başlayarak daha yüksek tempolu antrenmanlar ile hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Spora yeni başlayan kişiler için zorlu diğer konu ise devamlılık sağlamaktır. Fakat bu zorluk gayet kolay aşılır. Kişi spor yapmanın hissettirdiği enerjiyi ve dinamikliği başka aktivitelerde bulamayınca, spora gitmediği zamanlarda kendini kötü hisseder. Bu sebeple önemli olan şey, kişinin en zevk alacağı spor aktivitesi türünü seçmesidir. Spor dalları konusunda yapılan kısa araştırmalar, alınan deneme seansları bu konuda size yardımcı olabilir. 


Profesyonel Destek Almanın Önemi Nedir?


Bütün bu psikolojik bariyeri aştıktan sonra, fitness salonundaki eğitmenler ile birlikte her şey kolayca ilerleyecektir. Bir fitness eğitmeniyle ilerlemek, spora yeni başlayan kişiler için çok önemlidir. Yapılacak egzersiz hareketleri seçilirken, kişinin fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. İlk etapta kişiye yapabildiği için iyi hissettirecek, alçak tempoda bir egzersiz planı çıkarılmalı ve zamanla zorluk derecesi artırılmalıdır. Zorlu bir fitness programı ile bu yolculuğa başlayanların kolay vazgeçme ihtimalleri vardır. Bireysel antrenmanlardan sıkılma ve bunalma söz konusu olursa, fitness salonlarının grup antrenmanlarına katılıp sosyalleşmek de bir alternatif olacaktır. Bu sayede kişinin spora olan motivasyonunu artırmak da kolaylaşır. Bu şekilde düzenli spor alışkanlığı kazanan insanlar, dinlenme günlerinde dahi küçük bir egzersiz yapmanın hayalini kurar hale gelir. Spor ile aralarında güçlü bir bağ kurar ve bu bağ genellikle sonsuza kadar kopmayan bir hal alır. Bu sebeple spora başlarken atılan ilk adımlar ne kadar sağlam olursa, sonrası da o kadar kolay bir şekilde devam edecektir. 


Sağlık Kontrolü Ve Spordan Beklentiler Nasıl Olmalı?


Spora yeni başlayanlar düzenli bir egzersiz temposuna girmeden önce bütün sağlık değerlerini ve fiziksel durumunu kontrol ettirmek üzere muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bu veriler sayesinde, zaman içerisinde düzenli spor sonucunda elde edilen değişimi takip etmek çok daha kolay olacaktır. Spora başlarken, bu sürecin sihirli bir değnek olduğu düşüncesinden kurtulmalısınız. Birçok kişi spor salonuna yazıldıktan iki hafta sonra gerçek dışı beklentilerine ulaşmayı amaçlıyor. Ancak spor ve beslenme bir bütündür. Fitness sürecinde dengeli ve düzenli beslenip gerekli miktarda su tüketmeniz çok önemlidir. Fitness yaparak incelebilirsiniz, ancak kaslarınız gelişeceği için kilo almanız da söz konusu olacaktır. Bu sebeple burada artık önemli olan tartı değil, nasıl göründüğünüzdür. 


Fitness Yaparken Beslenme Nasıl Olmalı?


Spor dolu bir yaşama adım atarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de beslenme düzenidir. Herkesin antrenman tarzı ve ağırlığı farklı olduğu gibi, beslenme ihtiyaçları da farklılık gösterir. Bu sebeple internetten hazır beslenme listeleri edinmek yerine bir beslenme uzmanına danışmak ve kendi bireysel ihtiyaçlarınızı öğrenmek en doğrusu olacaktır. Spora yeni başlayan kişiler için beslenme programı belirlenirken dikkat edilmesi gereken temel birkaç kural vardır. Bu kurallar arasında en önemlisi de sağlıklı besinler tüketmeye özen göstermektir. Spor yapanlarda protein ihtiyacının artış gösterdiği bilinmektedir. Bu sebeple proteini doğru kaynaklardan almak çok önemlidir. Genel bir beslenme düzeninde, spor yapan kişinin mutlaka tüketmesi gereken protein kaynakları; yumurta, tavuk, balık ve yağsız sığır etidir. Bunun yanında sebze ve meyve tüketimi de dengeli ve yeterli miktarlarda olmalıdır. 


Ayrıca doğru karbonhidrat alımı da spor yapan kişiler için büyük önem arz etmektedir. Kuruyemişler burada devreye girer ve doğal karbonhidrat deposu görevi görür. Sporcu beslenme düzeninde, porsiyonlar ve ölçülü beslenmek de son derece önemlidir. "Sağlıklı besinler tüketiyorum, sınırsız yiyebilirim" gibi bir bakış açısı kesinlikle yanlıştır. Antrenmanlara devam ederken, fiziksel ilerleme ve hedeflenen gelişime ulaşma durumunu kontrol ederek, uygulamış olduğunuz beslenme düzeninin doğru ya da yanlış olduğuna karar verebilirsiniz. Herkesin fitness yapmadaki amacı farklıdır. Bazı insanlar kilo vermeyi amaçlarken, bazı insanlar da hacim kazanmak, kilo almak için fitness yapmayı tercih eder. Bu noktada herkesin takip etmesi gereken beslenme programı farklı olacaktır. 


Spora başlamak çok zor bir adım olsa da, unutmayın ki spor alışkanlığı bir defa edinildikten sonra sizinle ömür boyu kalacaktır. Bu sebeple ilk adımı belki tek başınıza atmak yerine, bir spor arkadaşı edinerek yola koyulabilirsiniz. Eğlenceli grup dersleri sizin için iyi bir seçenek olabilir. Düzenli bir fitness rutini oluşturduktan sonra ağrılarınıza veda edecek ve sağlıklı bir yaşama adım atacaksınız. Burada anlattıklarımız fitness yapmaya başlamadan önce genel olarak bilmeniz gereken en temel ve önemli bilgiler. Alpha Sportive fitness ekipmanlarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. İster evinize, ister spor salonunuz için her çeşit fitness ekipmanına Alpha Sportive güvencesiyle ulaşın!

Ürünlerimizi İncelediniz mi?