Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak herkesin hayalidir. Böyle bir bedene sahip olmanın ve sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu ise düzenli spor yapmak ve dengeli- yeterli beslenmekten geçer. Beslenme hem genel sağlığımız için hem de yapılan sporun etkilerinin desteklenmesi için olmazsa olmazdır. Bu yazımızda spor yapanlar nasıl beslenmeli, spor yaparken neler yenmeli, spor yapanlar için beslenme gibi konuları ele alacağız. Eğer siz de evde spor yaparken nasıl beslenilmeli merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.


Spor yapanlar nasıl beslenmeli?


Yapılan spor ister evde ister bir spor salonunda olsun; sağlıklı bir beslenme programı ile desteklenmezse hedefe ulaşmak imkansız olabilir. Günümüzde birçok kişi çeşitli nedenlerle evde spor yapmayı tercih etmektedir. Yapılan sporun türüne bağlı olarak gerekli ekipmanların edinilmesiyle birlikte rahatlıkla evde spor yapılabilir. Evde spor yaparken de yaptığınız spordan maksimum verimi alabilmeniz için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.


Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının belli özellikleri vardır ancak tek bir tane olamaz. Çünkü her insanın bedensel özellikleri farklıdır, dolayısıyla herkes kendi bedenine ve uyguladığı egzersizlerin temposuna göre bir beslenme programı benimsemelidir. Eğer kilo vermek istiyorsanız daha fazla kalori yakmalı, kilo almak istiyorsanız da daha az kalori yakmalısınız. Bu doğrultuda beslenmenizde aldığınız kalorileri dengelemeniz gerekir. Kilo vermek için spor ve beslenme ile kalori açığı oluşturmalı; kilo almak içinse kalori fazlası oluşturmalısınız.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: AS-5305 MULTI FREE STATION

Hedefinize göre beslenin!

 

Evde spor yaparken doğru bir beslenme programı ile kas kütlenizi arttırabilir, aynı zamanda yağ yakabilirsiniz. Bunun için makro besinler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.



Protein: Proteinler, vücudumuzdaki her hücrenin yapısına katılırlar ve kaslarımızın %70'ini oluşturmaktadırlar. Vücudumuz enerji kaynağı olarak en son proteinleri tercih etmekte ve yakmak için en son onları kullanmaktadır.

Yağ: En kalorili makro besinler olan yağlar, vücudumuz tarafından olası kıtlık durumları için depolanmaktadır. Kas kaybetmeden yağ yakılabilmesi için yeterli miktarda protein alınmalı ve karbonhidrat alımı da sınırlandırılmalıdır.

Karbonhidrat: Vücudumuzun enerji kaynağı olarak ilk yakacağı besinler karbonhidratlardır. Eğer kilo vermek ve yağ yakmak için evde spor yapıyorsanız karbonhidrat tüketimini sınırlandırmanız ve vücudunuzu yağ yakmaya teşvik etmeniz gerekir.

Bu bilgiler ışığında, hedef ne olursa olsun (kilo vermek, kas yapmak vb.) evde spor yapanlar öncelikle beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Eğer spor yapmanıza rağmen hedefinize ulaşamadığınızı düşünüyorsanız gereğinden fazla protein alıyor olabilir veya yeterli ölçüde almıyor olabilirsiniz. Sağlıksız yağları fazla tüketiyor ve istenmeyen kilolarınızdan kurtulamıyor olabilirsiniz. Yanlış beslenmenin sizi hedeflerinizden alıkoyacağını unutmamalı ve bu doğrultuda beslenme programınızı doğru şekilde düzenlemelisiniz.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS 9018 AYARLI SEHPA

 

 

Spor yaparken beslenme programı nasıl oluşturulur?

 

Doğru beslenme programını bulmak için öncelikle nasıl beslendiğinizi bilmeniz gerekir. Bunun için kendinizi 1 hafta kadar izleyin ve gün içinde neler yediğinizi not edin.

 

Ardından hedefinizi belirleyin. Evde spor yaparak kilo vermek, kilo almak, kas kütlenizi arttırmak gibi amaçlardan hangisini hedefliyorsunuz?

 

Son olarak işlenmiş gıdaları, fazla şekeri, sağlıksız yağları beslenme programınızdan tamamen çıkarın. Bunların yerine sağlıklı karbonhidratlar olan lif, vitamin, mineral açısından zengin kompleks karbonhidratları, sağlıklı yağları ekleyin.Protein eksikliği veya fazlalığını belirleyip ona göre doğru miktarda protein tüketmeye başlayın. Öğünlerinizi atlamayın, gün içine dengeli bir şekilde bölüştürün. Evde spor yaparken beslenme konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da spor öncesi ve sonrası beslenmedir. Spor öncesi beslenme en az yarım saat önce tamamlanmalı ve karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Spor sonrası beslenme içinse potasyum, glutamin ve protein ağırlıklı besinlerden oluşan ara öğünleri tercih edebilirsiniz. 

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: AS-9019 MULTI ARMY BENCH

 

Evde spor yapmak için gerekli en kaliteli spor ekipmanları için: Alpha Sportive!

 

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimiz hakkında bilgi almak ve fiyat öğrenmek için buraya tıklayın: Spor Ekipmanları

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?