Düzenli egzersiz yapan insanlar, esneklik ve mobilite egzersizlerinin hem spor performansı hem de yaşam kalitesinin artması açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu gayet iyi bilirler. Bu tür egzersizlerin amacı genelde performansı yükseltmek, sakatlanma riskini azaltmak ve duruş bozukluklarını gidermek olarak karşımıza çıkar. Bu yazımızda birçok kişi tarafından merak edilen esneklik ve mobilite kavramlarını ele alacağız. Esneklik nedir, mobilite nedir, vücut esnekliğinin faydaları, esnekliğimi nasıl arttırabilirim gibi farklı konu ve sorulara değineceğiz. Eğer siz de esneklik ve mobilite nedir, mobilitenin önemi nedir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin! 

 

Esneklik nedir?

 

Öncelikle esneklik nedir, bakalım. Esneklik bir eklemin en geniş şekilde hareket edebilme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Esnetme egzersizleri ise vücutta yer alan eklemlere yönelik yapılan çalışmalardır. Kaslar ve kasları çevreleyen bağlar esnekliğin sınırlanmasına neden olabilir. Esnetme egzersizleri ile kaslar ve bağlar esnetilerek eklem hareket kabiliyeti arttırılabilir. 

 

Peki, sporda esneklik nedir? Egzersiz yaparken eğer yeterince esnek değilsek, bir diğer ifadeyle eklemlerimiz yeterli hareket kabiliyetine sahip değilse sakatlanma riskimiz daha fazla olur. Kısıtlı esnekliğe bağlı olarak egzersiz sırasında yapılan hareketler de sınırlanacaktır. Zorlanması durumunda ise kas yaralanmalarından eklem sakatlıklarına kadar ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden antrenman programına dahil edilecek düzenli esnetme egzersizleri ile esnekliğin dengeli şekilde arttırılması sağlanmalıdır. 

 

Bu ürünümüz ilginizi çekebilir: DIESEL DELİKLİ MAT 1,5 CM

 

Vücut esnekliğinin faydaları

 

Esneklik nedir ve esnekliğin önemi konularını yukarıda açıklamaya çalıştık. Sporda esneklik sakatlanma riskini azaltmak ve spor performansı arttırabilmek için olmazsa olmazdır. Elbette vücut esnekliğinin faydaları yalnızca bununla sınırlı değildir. Vücut esnekliğinin faydaları kısaca şu şekilde sıralanabilir:

 

·      Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. 

·      Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır.

·      Spor performansın artmasına yardımcı olur.

·      Egzersizlerden sonra yapılan esneme hareketleri ile vücudun esnekliğinin arttırılması, daha hızlı toparlanmanızı sağlar.

·      Vücut esnekliği, gergin olmayan kaslar anlamına geldiği için vücutta rahatlamaya neden olur. 

 

Tüm bu bilgiler ışığında esnekliğimi nasıl arttırabilirim diyorsanız cevap oldukça basit! Vücuda esneklik kazandırmak için düzenli esneme egzersizlerinin uygulanması yeterlidir. Siz de antrenman programınıza esneme egzersizlerini dahil ederek ve spor öncesi / spor sonrası gerekli esneme hareketlerine yer vererek vücut esnekliğinizi arttırabilir ve tüm bu faydalardan yararlanabilirsiniz. 

 

Bu ürünümüz ilginizi çekebilir: ALPHA AS-9013 HOMEGYM STATION

 

Mobilite nedir?

 

Esneklik konusunu detaylıca açıkladıktan sonra mobilite nedir, bakalım. Kas esnekliği ve farklı eklemlerin birleşimi sayesinde, eklemlerin en geniş açı ile hareket edebilme kabiliyetine mobilite denmektedir. Esneklik ve mobilite kavramları birbirleri ile ilişkili olsalar da aslında aynı şeyi ifade etmezler. Esnetme egzersizleri kasların esnemesine yardımcı olurken mobilite egzersizleri eklem hareketliliğini arttırmaya yöneliktir. Kasların esnemesi, esnekliğin artması eklem mobilitesinin de artmasına yardımcı olur. 

 

Mobilitenin önemi

 

Peki, neden mobilite egzersizleri yapmalı? Bu soruyu cevaplamak için mobilitenin önemini anlamak gerekir. Eklemlerin mobilitesinin artması, hareketliliğin artması anlamına gelir. Bu da birçok kasın aynı anda aktif çalışması demektir, hareket kabiliyeti artacağı için doğal olarak spor performansı da artar. Antrenmandan önce yapılan mobilite egzersizleri rahatlamayı ve antrenmana hızlı bir şekilde hazırlanmayı sağlar.

 

Eklemlerimizin hareket kabiliyetini, mobilitesini nasıl arttırabiliriz? Her ekleme özel mobilite egzersizleri vardır. Örneğin kalça eklemi için kalça mobilite egzersizleri, omuz eklemi için omuz mobilite egzersizleri uygulanmalıdır. Bunun için antrenman programına dengeli bir şekilde farklı eklemlere özgü mobilite egzersizleri dahil edilmelidir. Bu sayede dengeli esneklik, dengeli mobilite arttırılır ki bu da spor performansının yükselmesi ile birlikte yaşam kalitesinin artması demektir. 

 

Bu ürünümüz ilginizi çekebilir: ALPHA AS-9009 AYARLI SEHPA

 

En kaliteli spor ekipmanları için: Alpha Sportive!

 

Siz de içerisinde esneme ve mobilite egzersizlerinin yer aldığı, bedeninize uygun antrenman programınız için gerekli spor aletleri ve ekipmanlarını Alpha Sportive'de bulabilirsiniz. 

 

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimiz hakkında bilgi almak ve fiyat öğrenmek için buraya tıklayın: Spor Ekipmanları

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?