Cardio, sporda hem verimliliği artırmak hem de yağ yakımını hızlandırmak amacıyla yapılan egzersizlere verilen isimdir. Sporcunun egzersiz yapabilme potansiyelini arttırabilmek ve motor kabiliyetlerini yükseltmek için yapılan planlı ve süreli tempolu egzersizler dizisidir. Cardio çalışmaları genel olarak nabzı yükselten ve başta dayanıklılık olmak üzere, kuvvet, sürat ve koordinasyon özelliklerinin spor yapan kişide başta fiziksel olmak üzere aynı zamanda da psikolojik olarak bir bütün halinde işler. Kilo kaybı amaçlayan, yağ oranı yüksek kişiler için ağırlık antrenmanlarındansa ilk süreçlerde cardio çok daha önemlidir. Haftada minimum 3-4 gün düzenli ve yüksek tempolu cardio egzersizleri doğru bir yağ yakma yöntemidir. Ya da her gün düzenli olarak 20-30 dakikalık yüksek tempolu cardio egzersizleriyle birlikte düzenli beslenerek kısa sürede kilo kaybını tartıda görebilirsiniz. Cardio spor aletleri ile egzersiz yapmak en etkili kilo kaybetme yöntemidir. 


En İyi Cardio Aletleri Hangileridir?


Cardio egzersizleri için genel olarak 3 temel ekipman mevcuttur. Bu ekipmanlar kendi altlarında da çeşitli özelliklere göre çeşitlenebilmektedir. Cardio çalışmaları için spor salonlarında kullanılan en iyi cardio aletleri ise; koşu bandı, kondisyon bisikletleri, eliptik ve kürek çekme aletidir.


Koşu Bandı: Cardio çalışmaları için en temel şey koşmaktır. Bunun için de spor salonlarında en temel cardio aleti olarak koşu bandı bulunur. Yapılan sporun branşı ne olursa olsun, bütün sporcular koşmayı sever. En iyi cardio yöntemlerinden biri olan koşmak, nabzı yüksek tutar ve iyi ter atarak yağ yakımını sağlar.


Kondisyon Bisikleti: Bir diğer önemli cardio aleti olan bisiklet ise, bacak ve karın kaslarını harekete geçiren en önemli cardio spor aletleri  arasındadır. Aynı anda birçok kas grubunun çalışmasını sağlayarak yağ yakımını uyarır. Cardio için kondisyon bisikletlerindeki ayarlanabilir özel çeşitli ağırlıklar ile bacak ve karın kasları güçlü bir şekilde uyarılır. Spor salonlarında yer alan kondisyon bisikletleri, evlerde kullanılanlardan farklıdır. Bu bisikletler profesyonel kondisyon bisikletleridir. Spor salonlarında en çok tercih edilen cardio ekipmanlardan biridir. Her gün ortalama 30 dakika bisiklet ile cardio yapmak ayda size kolayca 3-4 kilo kaybettirebilir. Bu gerçekten günde sadece 30 dakika ayırarak ulaşılabilecek harika bir kilo kaybıdır. 


Eliptik Bisiklet: Eliptik adı verilen spor aleti sayesinde ayakta, bütün vücut kaslarını çalıştırarak cardio antrenmanları yapmak mümkündür. Eklemlere çok az yük binmesini sağlayan bu cihaz, günümüzün en çok sevilen en iyi cardio cihazlarından biridir. Hem dik bir popoya sahip olmak hem de yağ yakmak için en ideal cardio aleti kesinlikle eliptiktir. Eklemlerde hiçbir ağırlık ve yoğunluk hissetmeden yüksek tempolu ya da tercihe göre düşük tempolu kondisyon çalışmaları yapılabilir. Eliptik bisiklet cardio severlerin bir numaralı vazgeçilmez aletidir. Her spor salonunun vazgeçilmezi olan eliptik bisiklet ile 1 saatte 800 kalori yakmanız mümkündür ki bu inanılmaz bir rakam. Profesyonel spor salonlarında bulunan eliptik bisikletlerde birçok egzersiz programı mevcuttur. Belirlenen egzersiz programına göre eliptik bisikleti sporcuda çeşitli ölçümler yapılmaktadır ve ona göre planlamalar yapılabilir. Bu sayede düzenli eliptik egzersizleri ile harika bir cardio rutini edinebilir ve yüksek kaloriler yakabilirsiniz.


Cardio Yararları Nelerdir

  • Cardio aktif kalmanız için en önemli egzersiz çeşitlerinden biridir. Vücut aktifliğini sağlarken hem kan şekerinizin dengesini stabilize eder hem de bütün hücreleriniz oksijenle dolar. Bu sayede yüksek nabızlı antrenmanlar sonucu kalori yakılır ve kilo kaybı sağlar. 


  • Düzenli cardio egzersizleri kişinin bağışıklık sistemi için de çok faydalı olduğu bilinmektedir. Sadece kilo kaybı değil, ideal kiloda kalmak için de düzenli cardio yapmak çok önemlidir. Belirli bir kilo verme sürecinin ardından, ulaşılan ideal kiloyu sabit tutmak için de cardio  yapılır.


  • Bunların yanı sıra düzenli cardio yapan kişilerin gece daha rahat uyuduğu ve daha az anksiyete ve stres yaşadığına dair veriler de mevcut. Düzenli yapılan cardio  egzersizleri sayesinde stresten uzak ve rahat bir yaşam mümkündür. Spor kendinize odaklanmanızı ve daha çok değer vermenizi sağlar. 


  • Güçlü ve sıkı kaslar elde etmenin yolu en iyi kondisyondan geçer. Sadece ağırlık çalışmak güçlü kaslar elde etmek için yeterli değildir. Düzenli kondisyon egzersizleri yani cardio hareketleri sonucunda güçlü ve dayanıklı kaslar elde etmek daha kolaydır. 


Spor bizi hayata bağlayan bir aktivitedir. Vücudun aktifliğini sağlamak sanılanın aksine yalnızca dış görünüş için değildir. Hem fiziksel hem mental birçok alanda faydalı olan cardio hareketleri sayesinde stresi hayatınızdan uzak tutabilirsiniz. Düzenli yapılan her egzersizin ömrünüz boyunca mutlaka karşılığını alacaksınız. Cardio egzersizlerinin yararları inanın burada anlattığımızdan çok daha fazla. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar cardio yapan kişilerin yapmayanlara göre daha az kalp hastalıklarına yakalanma riski taşıdığını söylüyor. Yani cardio egzersizleri yalnızca kilo kaybetmek için değil, kalbiniz için de en iyi egzersiz gruplarından birisi! 


Spor salonunuz için doğru ekipmanlara ulaşmak istiyorsanız, Alpha Sportive salonunuz için gerekli olan bütün ekipmanları sağlayacaktır. Spor salonu ekipmanlarına Alpha Sportive güvencesiyle rahatça ulaşabilirsiniz. Ekipmanlar hakkında bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın, ne kadar kaliteli ve donanımlı fitness malzemeleri salonumuzda olursa o kadar mutlu üyelerle buluşursunuz. Alpha Sportive güvencesiyle bütün spor salonu malzemelerine kolayca ulaşabilirsiniz! Alpha Sportive internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!

Ürünlerimizi İncelediniz mi?