Squat en popüler alt vücut egzersizlerinden biridir. Bunun nedeni, alt vücudunuzdaki neredeyse tüm kasları güçlendirmesidir. Atletik performans, vücut geliştirme, güç kaldırma, halter veya rehabilitasyon egzersiz programlarında sıklıkla kullanılan squat, en iyi sonuçları almak için çok ağırlıklarla da yapılabilir. Squat, evde spor yaparken sağlıklı kalmanın ve vücudunuzu düzgün bir figüre sokmak için yapabileceğiniz en iyi egzersizlerden biridir. Ayrıca, uygulanması çok güç ve direnç gerektirse de dilerseniz herhangi bir özel alete veya çok fazla alana ihtiyaç duymadan evde kolayca yapabilirsiniz. Zamanla squat çalışmanızı daha ileri seviyelere taşıyabilirsiniz. Daha yüksek seviyede ekstra ağırlıkla da yapılabilen squat, sadece kendi ağırlığınızı kullansanız bile vücudunuz için idealdir. Vücudunuzun birçok farklı bölgesini çalıştıran squat hareketlerini doğru yapabilmek çok önemlidir. Aksi takdirde, çoğu fitness egzersizinde olduğu gibi, kaslarda ve eklemlerde istenmeyen yaralanmalara, yorgunluğa ve ağrıya neden olabilir. Doğru squat nasıl yapılır sorusuna verilen cevapları sizin için kısaca birleştirdik.

 

Squat çeşitleri nelerdir?

 

·         Klasik Squat: Klasik squat hareketi sırasında kollar sabit, yere paralel ve öne doğru tutulur ve siz duruştayken o şekilde kalırlar. Çömelirken omuzlarınızı, kollarınızı ve vücudunuzun merkezini mümkün olduğunca yere yakın tutmanız gerekir

 

·         Rebound Squad: Klasik squatta olduğu gibi, kollar vücudun önünde bükülür ve eller birleştirilir. Oturduğunuzda buna vücut dinamiği denir. Bundan sonra, vücudunuzu kaldırmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken kalçalarının düşmesine izin vermek ve tekrar tekrar mekik çekmektir.

 

·         Jump Squat: Jump squat aynı hareketle yukarı ve aşağı zıplamak için kullanılır. Daha sonra ellerinizi mümkün olduğunca başınıza yaklaştırın. Dizlerinizi bükün ve zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın. Zıplarken ellerinizi başınızın arkasında bir arada tutmaya çalışın.

 

Squat sistematiğinizi değiştirin!

 

Daha fazla kilo almak ve kendinize zarar vermek istemiyorsanız squat'ı nasıl doğru yaptığınıza dikkat etmelisiniz. En etkili squat için üç nokta önemlidir. Göğsünüzü daima önünüzde, kalçalarınızı geride ve dizleriniz dışa doğru açık tutmalısınız. Çoğu insan çömelirken kalçalarını geri hareket ettirmez. Bu çoğunlukla kuadriseps kasları içindir, ancak diğer kasları da çalıştırır. Bu şekilde çömelirken, sırtınızı, kalçalarınızı ve ayak bileklerinizi hareket ettirebilmeniz gerekir. Ayrıca güçlü bir çekirdeğe ve üst sırta sahip olmanız gerekir. Tüm bu özelliklere sahip değilseniz ve hareket açıklığınız kısıtlıysa ağırlık kaldırırken öne düşme ihtimaliniz çok yüksektir. Bu durumun tehlikesi nedeniyle ağırlıkla çalışırken buna dikkat etmeniz gerekir.

 
Merkez bölgenizi güçlendirmek önemlidir

 

Zayıf merkez bölgesine sahip olan insanlar, çömelirken öne eğilmeye daha yatkındır. Squat yapabilmek için sırtınızı mümkün olduğunca düz tutmanız gerekir. Nasıl nefes aldığınıza dikkat etmek, gövdenizin çok fazla stres altında olmadığından emin olmak için önemlidir. Çömelmeden önce derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun. Bu, karın içi basıncınızı ayarlamanıza ve kalça seviyenizi korumanıza yardımcı olacaktır. Kalçalarınız doğru yerdeyse ve karnınız gerginse, egzersizi daha dik gövde açısı ve daha fazla hareket açıklığı ile yapabilirsiniz.  Squat yaptıktan sonra derin bir nefes alın ve bir sonrakine başlayana kadar bu nefesi tutun. Her hareketi bir set olarak düşünebilirsiniz. Bu durumda on tekrar değil on set olarak squat yapabilirsiniz.

 

Doğru ayakkabı kullanmaya özen gösterin!

 

Squat sırasında daha çok çömelmek için doğru ayakkabı seçimi yapmak gerekir. Çoğu insan squat sırasında çok derin çömelemez çünkü ayak bilekleri yeterince esnek değildir ve çok dardır, bu da doğal olarak çömelmeyi zorlaştırır. Squat yaparken sırtınızı dik tutmanız önem taşıdığı için yüksek topuklu ve sert tabanlı ayakkabılardan kaçınmanız tavsiye edilir.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive

 

Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

Ürünlerimizi İncelediniz mi?