Bu yazımızda deadlift nedir, deadlift nasıl yapılır, deadlift’in faydaları nelerdir, deadlift hangi kas gruplarını çalıştırır ve deadlift’in zararları gibi konular ele alınacaktır. Eğer siz de deadlift yapmak istiyor, deadlift hakkında kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun. Keyifli okumalar!

 

Deadlift nedir?

 

Deadflit nedir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür; deadlift yerden eğilerek ağırlık kaldırdığımız bir egzersiz türüdür. Bu egzersizde birçok kas bütünleşik bir şekilde çalışır. Trapez, sırt kasları ve kalça kasları birincil olarak çalışırken; bacak, kol ve core bölgesi yardımcı olarak çalışmaktadır. Deadlift egzersizi powerlifting sporunda temel egzersiz olarak bilinmektedir. Deadlift egzersizi kalça ile eğilme yapılan bir harekettir. Birçok kişi deadlift egzersizini çömelme ile karıştırdığı için bu durum sakatlıklara sebebiyet verebilmektedir. Deadlift zararlı mı veya deadlift sakatlık yapar mı sorularına biraz sonra değineceğiz fakat; deadlift doğru yapıldığında riskten öte, sakatlıkları bile tamir edebilen bir harekettir. Fakat hareketin formuna sadık kalınması gerekmektedir.

 

Deadlift nasıl yapılır?

 

Deadlift nasıl yapılır sorusunun cevabını şu şekilde vermemiz mümkündür;

 

·      Olimpik bara doğru yaklaş.

·      Ayak açıklığını kalça hizasında konumlandır.

·      Kalçanı sık ve parmak uçlarının hafifçe dışarı dönmesini sağlar.

·      Kaval kemiğin ile bar temas etmesin; arasında maksimum bir yumruk mesafesi kadar mesafe olsun.

·      Kalçayı ve hamstringleri omurganın naturel pozisyonu bozulmadan geriye yükle.

·      Dizleri kır ve barı kavra.

·      Kavrama gerçekleşince dirsekleri gövdeye döndür.

·      Kolun bara tamamen dik geldiğine emin olun.

·      Hamstringleri yükle ve zemini it.

·      Bar diz hizasına gelince naturel pozisyonu koruyup kalçayı patlayıcı bir şekilde ileri sürerek hareket modelini uygula ve kalçayı kitle.

·      Kalça kitlendiğinde beli geri atma.

·      Natürel pozisyonda kal.

·      Başlangıç pozisyona dönmek için kalçayı geri yükleyerek, dizleri kaval kemiği zemine dik gelene kadar bük, omurgayı natürel pozisyondayken barı düz bir hatta zemine indir.

 

Deadlift’in faydaları nelerdir?

 

Deadlift ne işe yarar ve deadlift'in faydaları nelerdir birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Deadlift'in faydaları saymakla bitmemektedir. Fakat burada bilinmesi gereken birincil nokta deadlift nasıl yapılır başlığı altında verdiğimiz adımların doğru olarak uygulanmasıdır. Tüm spor sürecinde bir eğitmen ile çalışmak en sağlıklı olanıdır. Özellikle deadlift gibi bir egzersizde bir profesyonel ile çalışmak en mantıklısıdır. Deadlift ne işe yarar sorusunun cevabı olan deadlift faydalarını şu şekilde sıralamamız mümkündür; deadlift bacakları bel ve sırt bölgesini güçlendirir, gelişimi duranlar için muhteşem bir harekettir, karın kaslarının etkili bir şekilde çalışması ve üzerindeki yağ tabakasından kurtulmak için oldukça etkilidir, maksimum kuvveti arttırır, kas kütlesini arttırır, neredeyse tüm kas gruplarını çalıştırır, doğru yapıldığı zaman genel denge ve güç artacağı için sakatlıklardan korur.

 

Deadlift hangi kasları çalıştırır?

 

Deadlift hangi kas gruplarını çalıştırır sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Deadlift'in çalıştırdığı kas grupları öncelikli olarak sırt kaslarıdır. Bu kaslar; lattisimus dorsi, teres major, spinalis thoracis, illocostalis, serratus posterior inferior, quadratus lumborum, rohomboid major, rohomboid minor, trapezius, splenius capitis, serratus posterior superior, levator scapluae'dir. Tabii ki ön bacak kasları, arka bacak kasları, kalça kasları da etkin bir şekilde çalışmaktadır. Deadlift ile birlikte çalışan ön bacak kasları rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis, vastus intermedius'tur. Dadlift ile çalışan arka bacak kasları biceps femoris, semitendionosus, semimembranossus'tur. Deadlift ile çalışan kalf kasları gastrocnemiustriceps suare; kalça kasları ise gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus, priformus, superior gemellus, obturator internus, inferior gemellus ve quadratur femoris'tir.

 

Deadlift zararlı mı?

 

Deadlift zararları, deadlift bele zararlı mı, deadlift neden zararlı, deadlift yaparken kusmak, deadlift yaparken belim ağrıyor gibi aramalar internette sıkça yapılan aramalardır. Tabii ki her egzersizde olduğu gibi deadlift'te de riskler bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken durum kişinin egzersiz geçmişidir. Daha önceden hiç egzersiz yapmamış, kuvvet antrenmanları uygulamamış bir kişi deadlift yaptığı zaman tabii ki sakatlanacaktır. Ve istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır. Bu yüzden önemli olan deadlift yapmaya uygun bir hale gelinmesidir. Yani burada deadlift’te ulaşmak için öncelikli olarak asistan egzersizler ile vücut güçlendirilmelidir.

 

Deadflit çeşitleri nelerdir?

 

Birçok egzersiz türünde olduğu gibi deadlift de birden farklı şekilde yapılabilir.

Deadlift çeşitlerini yani deadlift varyasyonlarını şu şekilde sıralamamız mümkündür;

 

·      Sumo deadlift

·      Deficit deadlift

·      Block deadlift

·      Dumbell deadlit

·      Romanian deadlift

 
Deadlift yaparken hangi aksesuarlar kullanılır?

 

Deadlif yaparken kullanılan aksesuarlar deadlift ağırlık kemeri, strap ve kaval kemiği korumalığıdır. Her aksesuar farklı evrelerde farklı şekillerde kullanılmaktadır. Ağırlık kemeri kullanırken nefes tekniğini bilmek gerekmektedir. Eğer bilinmiyorsa ağırlık kemeri kullanımı bir şeye yaramayacaktır. Eğer kişi belli bir seviyede değilse strap gelişimi engelleyecektir. Kaval kemi korumalığı ise her zaman kullanılabilmektedir. Fakat ağırlık kemeri ve strap için deneyim, kuvvet ve bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

 

Deadlift ekipmanları mı arıyorsunuz?

 

Bugün deadlift nedir, deadlift nasıl yapılır, deadlift yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorularını cevaplamaya çalıştık. Eğer siz de bar, ağırlık, eldiven, kemer gibi deadlift ekipmanları arıyorsanız Türkiye'nin bir numaralı spor ekipmanları sitesi olan Alpha Sportive'i ziyaret ederek, uygun fiyatlara ekipman satın alabilirsiniz. Bilgi almak için hemen tıklayın: Alpha Sportive

 

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?