Bu yazımızda sporda D vitaminin faydaları, D vitamini ve fiziksel performansa etkileri, D vitamini nedir, D vitamini içeren besinler nelerdir gibi konular ele alınacaktır. Eğer siz de bir sporcuysanız ve D vitamini hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Keyifli okumalar!

 

D vitamini nedir?

 

D vitamini, vitamin türlerinden bir tanesidir ve muhteşem faydaları ve görevleri bulunmaktadır.  Kalsiyum emiliminde ve kemiklerde depolanmakta, kandaki kalsiyum ve fosfor düzeyini kontrol etmekte ve daha birçok fayda sağlamaktadır. D vitamini yetersizliği yetişkinlerde kemik erimesi, çocuklarda raşitizm gibi sorunlara yol açmaktadır. D vitamini denge ve kas işlevleri için gereklidir.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-9020 DUMBELL BENCH

 

D vitamininin fiziksel performansa etkisi nedir?

 

D vitamini sporcular için büyük önem taşımaktadır. D vitaminin faydalarına baktığımız zaman spor yapanlar için ne kadar önemli bir vitamin olduğu anlaşılmaktadır. D vitamini kas ve eklemleri güçlendirmekte, antrenmanlardan kaynaklı ağrıları dinlendirmekte, daha hızlı koşmayı ve dayanıklı olmayı sağlamakta, çeşitli enfeksiyonların ve karaciğer-böbrek rahatsızlıklarının engellenmesine yardımcı olmakta, kas lifi deformasyonlarının kısa bir sürede onarılmasını sağlamakta, kas kütlesinin artmasına olanak tanımakta, stres oranının azaltılmasına yardımcı olmakta ve çeşitli sakatlıklarda sakatlık süresinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir: ALPHA AS-5040 FREE SINGLE CABLE STATION

 

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

 

D vitamini eksikliği belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

 

·      Uykusuzluk

·      Eklemlerde ve parmaklarda ağrı

·      Gözaltı morlukları

·      Aşırı terleme

·      Saç dökülmesi

·      Baş ağrısı

·      Depresyon

·      Değişken ruh hali

·      Kilo vermekte güçlük çekme

·      Sürekli üşüme

·      Genel vücut ağrısı

·      Yorgunluk

·      Yürümekte zorlanma (denge problemi)

·      Kemik ağrısı

·      Kuvvet kaybı

 

Bu Ürünümüz İlginizi Çekebilir:  ALPHA AS-5141 ADJUSTABLE CRUNCH BENCH


D vitamini eksikliği nedenleri arasında hangi etkenler yer almaktadır?

 

D vitamini eksikliği nedenleri arasında güneşe çok fazla çıkmamak, kapalı giyinmek, genetik hastalıklar, D vitamini metabolize edilememesi, D vitamini atılımının azalması, D vitamini açısından zengin gıdalar tüketmemek yer almaktadır.

 

D vitamini içeren besinler nelerdir?

 

D vitamini içeren besinler arasında; yulaf, ısırganotu, yonca, maydanoz, mantar, balık yağı, tatlı patates, yumurta sarısı, karaciğer, istridye, uskumru, somon, ton balığı, tereyağı, süt, ayran, peynir ve yoğurt gibi besinler bulunmaktadır.

 

D vitamini takviyesi kullanmalı mıyım?

 

D vitamini takviyesi kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve D vitaminin dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekliliğidir. Bu doğrultuda beslenme programı bir uzman ile hazırlanmalı, eğer takviye kullanılacaksa gerekli kan testleri yapıldıktan sonra doktor onayıyla kullanılmalıdır.

 

En iyi spor ekipmanları için: Alpha Sportive 


Sağlıklı bir yaşam için kişiye özel çözümler sunarken, sporun faydaları konusunda farkındalığı artmış, bilinçli spor yapan bireylerin gün geçtikçe arttığı bir toplum hedefleyen Alpha Sportive geniş ürün portföyü ile birlikte hem ithal hem de %100 yerli sermayeli ürünlerle farklı zevklere, ihtiyaçlara ve bütçelere cevap verebilmektedir. Ürünlerimizi incelemek için tıklayın: 
İthal Ve Yerli Üretim Spor Ekipmanları

 

Ürünlerimizi İncelediniz mi?