Eğer siz de iyi bir esneklik, güç, kas hacmi dengesi sağlayabilecek ve aynı zamanda da çeşitli sebeplerden dolayı yaşadığınız ağrı ve sızı için yardımcı olabilecek yeni bir egzersiz rutini arıyorsanız, o zaman kesinlikle pilates sizin için doğru bir tercih olacaktır! Bu yazımızda pilates hakkında bütün merak edilen sorulara cevap vereceğiz. Pilates ne işe yarar diyorsanız yolun sonunda pilates hakkında aklınızdaki soru işaretleri azalacak ve temel bilgilere sahip olmuş olacaksınız!


Geçmişten Günümüze; Pilates Nedir?


Pilates aslında 100 küsür yıldır var olan bir egzersiz.1920'lerde Alman fiziksel antrenör Joseph Pilates tarafından fizik tedavi amacıyla oluşturulmuş bir egzersiz çeşididir. Joseph Pilates’in soyadıyla anılan bu egzersiz türünde, jimnastik ve boks dahil olmak üzere diğer egzersiz biçimlerinden etkilenmiş olduğu görülüyor. Pilates rutinleri, birbirine bağlılığı ile bilinir. Bütün hareketlerin birbiriyle bağlantısı vardır, yani pilates egzersiz rutinleri bir bütündür. Pilates hareketleri, ayak parmakları, bacak uzantıları ve karın kasları gibi setlerle vücudun core yani çekirdek aktivasyonuna odaklanır. Bu hareketler istikrarlı ve düzenli bir pilates rutini oluşturan kimselerde olumlu sonuçlar sağladığı görülüyor. Pilates nedir sorusuna en iyi cevap, kendi vücut ağırlığınız, ya da zamanla belirli direnç bantlarıyla zorluk seviyeleri artırılarak planlanan egzersiz rutinleridir denilebilir. 


Kimler Pilates Yapabilir?

Pilates, yaşı veya kondisyon düzeyi ne olursa olsun herkese hitap eden bir egzersiz türüdür. 7’den 70’e kendini iyi hissetmek isteyen herkes pilates yapabilir. Bugün dünyanın dört bir yanındaki pilates sınıflarının birçoğunda 70 yaş ve üzeri insanlar kayıtlıdır. Çünkü pilates sadece fit kalmak için yapılan bir egzersiz rutini demek değildir. Vücudun aktifliğini sağlamak, kasların esnekliğini kontrol altına almak ve güçlendirmek pilatesin ana amaçları arasında yer alır. Yüksek ağırlık çalışmaları yapan vücut geliştirmeciler dahi mutlaka kas esnekliğini korumak ve ağrılardan kurtulmak için egzersiz programlarına pilates günü eklerler.


Pilatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir? 

Pilatesin faydaları saymakla bitmez denilecek kadar fazladır. Ancak özet olarak maddelere sığdıracak olursak;


  • Daha İyi Bir Postür: Pilates, omurga sağlığına en iyi gelen egzersiz yöntemlerinden biridir. Vücuda fazla ağırlık yüklenmeden yapılan pilates egzersizlerinin tamamı omurganın doğal duruş şekline getirilmesi ile gerçekleştirilir. Pilates sırt ve omuz bölgesindeki kasları güçlendirerek dik bir duruş için vücudunuzu uygun forma kavuşturur. Düzenli pilates yapan kişilerde sırt ağrısı ve boyun ağrısı gibi şikayetler neredeyse yok denecek kadar azdır.

  • Doğru Nefes: Pilates egzersizlerinde en önemli temel prensiplerden birisi nefes alış verişin doğru olmasıdır. Nefes ile koordine bir şekilde yapılan egzersizler kandaki oksijen seviyesini artırmaya yöneliktir. Doğru nefes alma tekniği ile yapılan egzersizler sayesinde daha sürekli bir antrenman rutini elde edilir.

  • Sağlıklı Sinir Sistemi: Pilates doğru ve düzenli yapıldığı takdirde sinir sistemine birçok yarar sağlamaktadır. Düzenli ve doğru nefes tekniği ile pilates yapan kişilerde anksiyete ve kaygı bozukluklarına da çok az rastlandığı görülür. Nefes ile koordine yapılan egzersizlerde kişinin motor fonksiyonları üst seviyede çalışır.

  • Esnek Bir Vücut: Pilates rutinleri sayesinde daha esnek kaslara sahip olabilirsiniz. Düzenli pilates egzersizleri yapmak kişiye esnek ve uzun kaslar sağlar. Aynı zamanda çeşitli kas spazmlar, tutulmalar da yaşanmaz.

  • İdeal Kilo: Her ne kadar kolay gibi görünse de sıkı bir pilates antrenmanı yapmak oldukça zordur ve yüksek kalori yakımı sağlar. Düzenli pilates yapan kişiler güçlü ve esnek kasların yanı sıra ideal kiloya ulaşır ve ince uzun bir vücut görünümü kazanır.

  • Sıkı Bir Vücut: Pilates egzersizlerinin sıkılaştırıcı etkisi göz ardı edilemez. Düzenli pilates yapan kişiler yapmayanlara kıyasla daha sıkı bir vücuda sahip olduğu görülmektedir.

  • Mental Rahatlık: Stresli yaşam temposundan haftada birkaç gün kısa sürelerde de olsa kurtulmanızı sağlayan bu egzersiz rutini sayesinde kendinizle baş başa kalarak kendinize vakit ayırmak vücudunuzun yanı sıra mental sağlığınız için de harika bir rahatlama imkanıdır.



Pilatesin Yogadan Farkı Nedir? 

Pilatesin bazı yönleri yogaya benzer, ancak aralarında birkaç önemli fark vardır. Her iki egzersiz de temel olarak dikkat bütünlüğüne odaklansa da, yoga meditasyon ve rahatlamaya daha fazla önem verirken, pilates temel çalışmayı sağlayan gerçek egzersizlere öncelik vermektedir. Hareketler arasında da önemli bir farklar mevcuttur. Yogada yaparken uzun süre belirli pozlar verilir; pozlar tipik olarak tekrar eder. Pilates, daha az tekrarlı daha kısa setler içerir. 

Ancak, iki uygulama arasında kesinlikle bazı benzerlikler vardır. Hem Pilates hem de yoga, vücut merkezini güçlendirmeye odaklanır ve gücü, dengeyi, esnekliği ve duruşu geliştiren hareketleri kullanır. Diğer ortak ilkeler arasında da kesinlikle zihin-beden bağlantısı vardır. Her iki pratik de sizi güçlü ve merkezde tutmak için beden ve nefes farkındalığını artırır. Pilates derslerinde nefes çok önemlidir, çünkü core denilen vücudun merkezinin temeli ve kişinin hareketteki akışkanlığıdır. Kontrollü nefes alma, çekirdeği harekete geçirir ve ardından hareket başlar. Bunu yaparken, antrenmandan çok daha fazlasını elde eder ve vücudunuzla daha derin bir bağlantı kurarsınız. Vücudunuzdaki bütün hücreleri harekete geçirip onları bol bol oksijenle buluştururken eş zamanlı olarak yapmaya devam ettiğiniz pilates hareketleri ile de kas koordinasyonu sağlarsınız. Yoga ve pilatesin temel benzerlikleri ve farkları bunlardan ibarettir. 


Sağlıklı ve ağrısız kaslar için aktif kalmayı ihmal etmeyin, vücudunuza değer verin. Pilates bunun için en iyi yollardan biri olabilir. Alpha Sportive olarak, spor ile ilgili her konuda size destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Profesyonel ya da hobi amaçlı spor ekipmanlarına ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz. Alpha Sportive internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!

Ürünlerimizi İncelediniz mi?